UTRECHT - Vijf dagen Tour de France in Utrecht. De balans kan worden opgemaakt. De statistieken worden bijgewerkt. Hoe heeft Utrecht het gedaan?
De afgelopen dagen hebben ongeveer een miljoen mensen Utrecht bezocht. Zaterdag was de drukste dag, met ongeveer 425.000 bezoekers. Ook zondag waren er nog zo’n 325.000 mensen in de stad, de wielrenners gingen toen van Utrecht via Rotterdam naar Neeltje Jans in Zeeland.
WATERGEBRUIK
Vitens heeft afgelopen weekend vanwege de hitte zo'n 13 miljoen liter extra gepompt om Utrecht van water te voorzien, een absoluut record maar minder dan verwacht. Het bedrijf had gerekend op 30 miljoen liter extra. Het was volgensSebastien Kraaijeveldvan Vitens een spannend weekend voor het waterbedrijf. Dit weekend werden veel extra mensen aan het werk om de operatie goed te laten verlopen. "Er had van alles kunnen gebeuren. Het extra water geeft een enorme druk in de ondergrond. Terwijl iedereen in de stad zat tijdens de Tourstart, hielden wij vanuit een soort commandocentrum de waterdruk in de gaten." De operatie verliep zonder problemen. Er was genoeg water voor iedereen. Tourkijkers maakten gretig gebruik van de tientallen extra watertappunten in de stad. Kraaijeveld: "We hebben het gered en nu weten we dat het leidingennetwerk solide genoeg is om dit soort krankzinnig grote evenementen aan te kunnen."
HULPPOSTEN
De hulpdiensten zijn tevreden over het verloop van de Tourstart in Utrecht. Afgelopen weekend kwamen bijna een miljoen mensen naar de stad voor de Grand Départ. Voor noodgevallen stonden extra ambulances en brandweerwagens klaar. De ambulancedienst rukte 500 keer uit, vooral voor mensen die door de hitte en de drukte bevangen raakten. EHBO'ers sprongen ongeveer 200 keer bij. Volgens de politie is het evenement op een paar kleine incidenten na veilig verlopen. De hulpdiensten werden langs het parcours bijgestaan door 1500 vrijwillige 'Tourmakers'. Vanwege het warme weer hielden EHBO, Rode Kruis, Reddingsbrigade en diverse storingsploegen extra mensen paraat.
HET AFVAL
De gemeente Utrecht heeft sinds donderdag dagelijks 140 medewerkers van Stadswerken ingezet. Die werkten tussen 4.00 uur en middernacht om alle achtergebleven rommel op te ruimen. Samen met NederlandSchoon is de stad tijdens de Grand Départ vrij van zwerfafval gehouden. Met afvaleilanden en schoonmaakteams werden afgelopen weekend bezoekers aangespoord om hun papier, plastic en restafval netjes én gescheiden weg te gooien. Daarmee liet de gemeente Utrecht zien een echte Supporter van Schoon te zijn. De gescheiden afvalinzameling op deze grote schaal was een succes, dat de gemeente Utrecht graag bij andere evenementen wil herhalen. De stad verwelkomde ongeveer een miljoen bezoekers afgelopen weekend en plaatste, in samenwerking met NederlandSchoon, 1.000 afvalbakken van 250 liter, die elk meerdere keren geleegd werden. Dat bracht de hoeveelheid ingezameld afval op zo’n 4.000 m3.
"We hadden al een miljoen vierkante meter weg schoongemaakt", zegtFred Nuwenhuis, coördinator van de gemeentelijke dienst Stadswerken bij het evenement. "Om de Tourstart ook schoon te hóuden plaatsten we daarna langs de looproutes en op de evenementenpleinen afvaleilanden voor papier, plastic en restafval. Backstage zelfs voor glas. Ik denk dat er niet eerder zo grootschalig afval gescheiden is ingezameld op een evenement."
Nuwenhuis: Het was een geweldige uitdaging om met het publiek onze stad tijdens dit spektakel schoon te houden. Samen is het ons gelukt het evenement voor iedereen mooier te maken. Tegelijkertijd werken we ook nog aan een betere toekomst: het plastic, papier en glas dat we inzamelden, kunnen we weer verwerken tot grondstoffen voor nieuwe producten. Nu deze aanpak bevalt, kijken we of we die ook voor andere grote evenementen in Utrecht gaan gebruiken. Het Bevrijdingsfestival en het culturele evenement Tweetakt bijvoorbeeld. Misschien kunnen we zelfs andere gemeenten inspireren om onze aanpak te volgen."
AANTAL TV-KIJKERS
Afgelopen weken kleurde RTV Utrecht geel met als resultaat torenhoge internetcijfers tijdens de Grand Départ van de Tour de France. In het Tourweekend van 4 en 5 juli is de website van RTV Utrecht meer dan 1,3 miljoen keer bekeken. Het Tour-liveblog dat de internetredactie afgelopen week bijhield is afgelopen week ruim een miljoen keer bezocht. Zaterdag was wat de bezoekersaantallen betreft de beste online-dag ooit voor de omroep.
Bijna 700.000 unieke gebruikers maakten afgelopen weekend gebruik van de RTV Utrecht APP voor de mobiele telefoon of tablet. Honderdduizenden gebruikten de app of site om informatie over het sportieve evenement te krijgen, onder meer via de overzichtskaart. Meer dan 100.000 mensen bekeken de livestream om naar de Ronde van Utrecht te kijken. RTV Utrecht besteedde de afgelopen honderd dagen veel aandacht aan de komst van de Tour de France met als hoogtepunt de live-uitzendingen op radio en televisie afgelopen weekend, die ook op de grote schermen in de stad waren te zien.Paul van der Lugt, algemeen directeur RTV Utrecht: "Afgelopen weekend is er massaal naar RTV Utrecht gekeken en naar Radio M Utrecht geluisterd. Ruim één miljoen mensen zaten gekluisterd aan digitale media. Ook hebben we vele honderden leuke reacties ontvangen. Als omroep zijn we er trots op dat we dit prachtige evenement hebben mogen verslaan als officiële mediapartner van de Grand Départ."
DE PROVINCIE
Op 4 juli was de spectaculaire start van de Tour de France, in aanwezigheid van de Koning en vele gasten van de provincie. Nog nooit heb ik zoveel tevreden gasten gehad als afgelopen zaterdag, dankzij de perfecte organisatie, het mooie weer, de vele vrijwilligers en de geweldig goede sfeer. Het was een mooie gelegenheid om elkaar te ontmoeten.De Tourstart op 4 juli in het centrum van Utrecht was een groot succes. De provincie deelde, samen met de gemeente en het ministerie van VWS, een gastenruimte bij de Jaarbeurs. Daar ontving ik ’s middags de Koning. Namens de provincie waren er ruim honderd gasten uitgenodigd. De helft hiervan bestond uit de burgemeesters van alle Utrechtse gemeenten, vergezeld van een inwoner, meest vrijwilligers. Bijvoorbeeld voorzitters van lokale wieler- en sportverenigingen; allemaal mensen die een belangrijke bijdrage leveren aan de lokale gemeenschap.
De andere helft van mijn gasten bestond uit mensen uit ons netwerk, vertegenwoordigers van buitenlandse bedrijven in Utrecht en Utrechtse bedrijven uit het buitenland die veel voor de provincie betekenen. Daarnaast waren er oud-commissarissen van de Koningin en vertegenwoordigers van andere provincies. Al ben ik zelf niet zo’n fietser, ik heb genoten van de typische sfeer rond het wielrennen: in het Rennerskwartier bij het opwarmen en infietsen door de sportmannen en bij de masseurs die de spieren onder handen namen. De start van de tijdrit was spectaculair en feestelijk en dat bleef zo tot aan de prijsuitreiking bij de finish op het einde van de middag bij de Jaarbeurs.Op de vrijdagavond vóór de Tourstart woonde ik al een speciale bijeenkomst bij, georganiseerd door burgemeester Van Zanen. Ook daar waren veel wielrenners en oud-wielrenners aanwezig, onder wie oud-Tourwinnaars Joop Zoetemelk en Jan Janssen. Ik kreeg een eervolle zitplaats toebedeeld: tussen de heren Bernard Hinault en Tourdirecteur Christian Prudhomme in. Het was mede daardoor een heel bijzondere avond.
Op zondag 5 juli ben ik naar de gemeente Montfoort gegaan, om daar de Tour langs te zien flitsen. Dat was wéér een groot spektakel. Maandagochtend sierden foto´s van Tourrenners die een historische molen in Montfoort passeerden, vele kranten. Die beelden gaan de hele wereld over en zo staat ons mooie Utrecht weer goed op de kaart. Dit gaat ook in de toekomst veel voor onze provincie betekenen.
HORECA
De Utrechtse kroegen blikken met een goed gevoel terug op de feesten rond de start van de Tour de France. Exacte cijfers zijn er nog niet, maar bijna overal is geld verdiend aan de Grand Départ, blijkt uit een rondgang van RTV Utrecht. Bijna een miljoen mensen bezochten de stad en er werd flink gedronken. En dat was maar goed ook want de horecabedrijven moesten een behoorlijke investering doen om de Tourfeesten te organiseren.
Wat de Tour de gemeente heeft opgeleverd, wordt de komende tijd onderzocht door de Universiteit Utrecht.