Deze maand verschijnt het 884ste Zwarte Beertje. Op de Utrechtse uitgeverij Bruna zal er een feestje omheen worden gebouwd, want deze berenband is het duizendste boekomslag van de succesvolle ontwerper van Dick Bruna. Dat meldt het Utrechtsch Nieuwsblad op donderdag 13 mei 1965.
Met deze feestelijk bevlagde omslag heeft de 37-jarige Utrechter 'n uniek record geboekt. Nog nooit heeft iemand een zo omvangrijke serie-boekbanden geproduceerd. Dick Bruna heeft er vijftien jaar over gedaan.
Maar niet alleen de omvang van zijn werk is uniek. Ook (of beter misschien: juist) vanwege de kwaliteit staan zijn omslagen hoog te boek. Zij zijn van een verrassende simpelheid, speels, vriendelijk en puur optimistisch. Een paar silhouetjes of enkele lijnen vormen altijd zijn plezierige creaties.
'Toch vind ik het werk nog altijd moeilijk', zegt de goedlachse Dick in zijn ruime studio op de zolderverdieping van het uitgeverspand. 'Elke keer als ik met een nieuwe serie begin, draai ik er nog net zo onwennig omheen als toen ik met dit werk begon. Vijftien jaar geleden leverde ik mijn eerste omslag af. We hebben dat thuis met een feestje gevierd. Ik was blijk dat die opdracht achter de rug was. Als ik nu een serie klaar heb, voel ik me steeds weer zo heerlijk opgelucht. Met elke serie begin ik dan ook helemaal opnieuw, net alsof ik het werk nooit heb gedaan. Alles bekijk ik opnieuw, als een kind eigenlijk. Dit werk wordt nooit routine,'
Het leeuwendeel van zijn omslagen siert de Zwarte Beertjes-reeks. Het is een unieke prestatie een serie van een kleine negenhonderd boeken een eigen karakter, een eigen gezicht te geven. Niemand heeft ooit eerder voor elkaar gebokst.
Wat is nu het geheim van zijn succes? 'Ik maak alles zo simpel mogelijk. Ik ben er steeds op uit met zo weinig mogelijk zoveel mogelijk te zeggen. Hoe eenvoudiger hoe sterker.'