Veel speeltuinen in de gemeente Utrecht

13 mei , 11:25 Stadsnieuws
speeltuinen
Uitmetkinderen

In de ene Utrechtse gemeente zijn er speeltuinen te over, in de andere is het vinden van een schommel of klimrek als zoeken naar een speld in een hooiberg. Zo heeft de gemeente Utrecht logischerwijs in absolute zin de meeste speeltuinen, maar ook afgezet tegen het aantal kinderen dat er woont. Vergeleken met Lopik zijn het er per duizend kinderen zelfs ruim tien keer zoveel. Dat blijkt uit een onderzoek van Uitmetkinderen.nl, dat data van Google Maps en OpenStreetMap analyseerde.

In de gemeente Utrecht staan maar liefst 2467 openbare speeltuinen, verreweg het meest van heel Nederland. Dat komt neer op 48 speeltuinen per duizend inwoners onder de dertien jaar. Landelijk gezien scoren alleen de gemeenten Noord-Beveland, Ommen en de vijf Waddeneilanden nog hoger. Ter vergelijking: Bunnik is de nummer twee van de provincie Utrecht, met ‘slechts’ 25 speeltuinen per duizend kinderen. In de  gemeenten Lopik en Woudenberg is het met respectievelijk vier en zes speeltuinen per duizend kinderen juist flink zoeken naar een klimrek of schommel.

Speeltuin evolueert

Overigens is de ene speeltuin de andere niet. Waar een klassieke speeltuin bestond uit een schommel, een wipwap en een klimrek, zijn moderne speelplekken steeds vaker ingericht met natuurlijke materialen zoals boomstammen, keien en houtsnippers en bieden ruimte voor vrij spel. Ook worden ze vaker gecombineerd met sportelementen zoals een panna-kooi of een beweegroute. Een opvallende ontwikkeling is daarbij de opkomst van zogenoemde natuurspeeltuinen: avontuurlijke speelplekken in of vlakbij de natuur, waar kinderen vrij kunnen spelen met zand, water, takken en andere natuurlijke elementen. Natuurmonumenten stimuleert dit actief en beheert inmiddels 23 van zulke locaties, verspreid door het hele land.

Speelgelegenheden van groot belang

Een goede ontwikkeling, aldus René Dekker, eigenaar van Uitmetkinderen.nl: “Speeltuinen zijn van groot belang voor de sociale en lichamelijke ontwikkeling van kinderen. Juist nu kinderen steeds vaker binnen blijven en achter een scherm zitten, is het belangrijk dat de fysieke omgeving hen uitdaagt om naar buiten te gaan.” Volgens Dekker is het dan ook van groot belang dat elke gemeente voldoende en gevarieerde speelplekken biedt. “Buiten spelen moet een vanzelfsprekend onderdeel zijn van elke jeugd. Daar hoort een uitnodigende speelplek in de buurt gewoon bij.”