De gemeente Utrecht start met een pilot om groente-, fruit, en etensresten (gfe) te scheiden bij appartementen, bovenwoningen en flatgebouwen. In 2026 worden daarvoor ruim 100 containers geplaatst in verschillende buurten. Zo kunnen bewoners hun afval makkelijk kwijt, ook als ze geen eigen kliko hebben. Dat is beter voor het milieu, want met het ingezamelde afval wordt er bijvoorbeeld compost en biogas geproduceerd. Inwoners kunnen vanaf deze week meedenken over de plekken waar deze containers komen te staan.
Wethouder Susanne Schilderman: “Niet iedereen heeft de ruimte voor een eigen kliko, bijvoorbeeld als je geen tuin hebt. Daardoor belanden etensresten nu te vaak bij het restaval. Met deze pilot willen we het makkelijker maken om afval te scheiden. Daarom plaatsen we nu in een aantal buurten speciale containers voor voor groente-, fruit, en etensresten, waar ook Utrechters zonder kliko hun afval kunnen scheiden. Zo verminderen we de hoeveelheid restafval én zetten we een concrete stap om van afval weer iets nuttigs te maken, zoals compost of biogas. We beginnen in een aantal buurten en bepalen daarna of we de containers ook in andere buurten kunnen neerzetten.”
Duurzaam Utrecht De gemeente Utrecht heeft de ambitie om de ingezamelde groente-, fruit, en etensresten per inwoner flink te verhogen. De stad zamelt nu zo’n 30 kilo gfe per inwoner per jaar in, terwijl ongeveer het dubbele hiervan nog steeds belandt bij het restafval. De nieuwe containers maken afval scheiden eenvoudiger voor mensen die daar nu geen goede mogelijkheid voor hebben. Het gescheiden afval wordt bovendien samen met tuinafval verwerkt tot groen gas en compost, en zo hergebruikt.
Bruine afvalemmers In hoogbouwwijken wordt gfe-afval nu ingezameld met bruine kliko’s (citybins) van 40 liter. Die zijn voor veel mensen onhandig: ze nemen veel ruimte in en worden zwaar om te legen voor inzameldiensten. Met de nieuwe containers kunnen bewoners hun etensresten op elk moment van de dag makkelijk wegbrengen. Zodra de nieuwe containers zijn geplaatst, stopt de gemeente met het legen van de citybins in deze buurten.
Containers plaatsen In 2026 start de gemeente met een pilot in een aantal buurten met appartementen, bovenwoningen en flatgebouwen: delen van Kanaleneiland, de Zeeheldenbuurt, Terwijde, het Lodewijk Napoleonplantsoen, de Watervogelbuurt, Tolsteeg en Rotsoord. De bewoners van deze buurten ontvangen een brief met alle informatie.
Voor het plaatsen van de containers maakt de gemeente eerst een locatieplan, waarin zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met de beschikbare ruimte in de buurten. Bewoners kunnen reageren op dit plan. De gemeente bekijkt alle reacties, en past het plan aan waar mogelijk. Daarna wordt een definitief besluit genomen over de locaties. De containers worden in 2026 geplaatst.
Alle huishoudens die vanaf 2026 kunnen starten met gfe-afval scheiden, krijgen een startpakket met een bon voor een gfe-bakje, zakjes en een overzicht van wat er allemaal in het gfe-afval mag. Voor meer informatie, kijk op: www.utrecht.nl/gfe