UTRECHT/ARNHEM De advocaat-generaal (OM) in Arnhem heeft in hoger beroep negen jaar cel geëist tegen twee mannen die zich in de visie van het OM schuldig hebben gemaakt aan het plegen van een gewelddadige overval op een juwelier in Utrecht.
Voor het oog van winkelend publiek werd op 3 april 2013, tegen half vier in de middag, een overval gepleegd op een juwelier in het winkelcentrum Kanaleneiland in Utrecht. De twee overvallers bedreigden de juwelier met een wapen, ze beukten drie vitrines kapot en spoten de juwelier traangas in de ogen. De toegesnelde beveiliger van het winkelcentrum werd hierbij ook met een wapen bedreigd en een toevallige getuige die achter de overvallers aanging werd in zijn been geschoten. Met een flinke hoeveelheid sieraden gingen ze ervandoor op hun scooter.
Getuigenverklaringen en bewijs
Er volgde een wilde rit waarbij de mannen stukken plastic van de scooter en een petje onderweg verloren. Dankzij vele getuigenverklaringen werd het adres waar de jongens naar toe waren gereden ook snel duidelijk. De twee mannen hielden zich tot laat in de avond schuil bij buren. Dankzij DNA-onderzoek aan de overvalkleding en ander technisch onderzoek, camerabeelden, een verklaring van de buren, een anonieme getuige en tapgesprekken kwam het bewijs richting de twee verdachten tot stand. "Niet alleen hebben ze de overval gepleegd, ook hebben beiden zich schuldig gemaakt aan het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel door op een getuige te schieten", aldus de advocaat-generaal.
Zwijgrecht
In de rechtbankprocedure beriepen de verdachten zich op hun zwijgrecht. In de procedure in hoger beroep legde één verdachte een volledig bekennende verklaring af maar vertelde de overval met een ander te hebben gepleegd. De andere verdachte verklaarde overeenstemmend. De advocaat-generaal spreekt echter van een gefabriceerd verhaal. Uit het dossier blijkt wel degelijk dat de andere verdachte de tweede overvaller is. "Beide verdachten hebben getracht een verhaal op te hangen waarvan zij zich heel goed realiseren dat het niet klopt. Dit opzetje dient te worden afgestraft, hetgeen zich vertaalt in een hogere strafeis dan de straf die de rechtbank heeft opgelegd."
Een lange celstraf is hier dan ook op zijn plaats, zo vindt de advocaat-generaal. "Het gaat hier om een overval op klaarlichte dag in een druk winkelcentrum waarbij excessief geweld is gebruikt met zwaar, in potentie levensbedreigend letsel bij meerdere slachtoffers. Ook de proceshouding van verdachten speelt een rol. Ze nemen geen verantwoordelijkheid en betuigen geen spijt. Erger nog, ze verzinnen een verklaring die volledig in strijd is met de waarheid. Een houding die minachting uitstraalt, in de eerste plaats richting de slachtoffers."
De rechtbank veroordeelde de verdachten tot zeven jaar cel. De verdachten stelden hoger beroep in.
Uitspraak in deze zaak naar verwachting over twee weken.
Bron: OM.nl