Het is januari en de grasmat in Stadion Galgenwaard ligt er goed bij. Dat komt door het harde werken van de groundsmen, de juiste grasmat én een innovatief veldmanagementsysteem. Op deze manier heeft FC Utrecht het gebruik van fossiele energie met 67 procent gereduceerd én gebruikt het vijftig procent minder water.
Het is voor voetbalclubs niet zelden een hoofdpijndossier: de grasmat. Hoe zorg je ervoor dat de heilige mat ook in de maanden december, januari en februari van topkwaliteit is? En dan het liefst op een manier dat het ook nog zo “groen” mogelijk gebeurt?
FC Utrecht heeft de laatste anderhalf jaar flink geïnvesteerd in het veld. De 'groundsmen' zijn dag en nacht bezig om de omstandigheden voor de spelers en speelsters zo optimaal mogelijk te maken. Dat gebeurt met behulp van een uniek veldmanagementsysteem waar FC Utrecht dit jaar mee is begonnen.
In samenwerking met Draintalent en Heattalent heeft de club gekozen voor een uniek veldmanagementsysteem én de introductie van nog niet bestaande elektrische veldverwarmingstechnologie. Dat klinkt als een mond vol, maar in feite betekent het dat FC Utrecht veel groener is gaan werken. Het effect: een reductie van 67 procent in het gebruik van fossiele brandstof én een reductie van vijftig procent van het watergebruik voor besproeiing en beregening.
Met het slagen van het project realiseert FC Utrecht niet alleen een energiebesparing. Het geldt inmiddels als voorbeeld en bewijsvoering voor veel nationale en internationale voetbalclubs en bovendien is dit ook bruikbaar voor andere toepassingen zoals teeltvloerverwarming in de glastuinbouw en wisselverwarming in het spoorwegennetwerk.