Aan de voorzijde van het Centraal Museum maakte kunstenaar Elspeth Diederix de schaduwtuin Fern Folly. In dit ontwerp brengt ze de verticale tuin samen met een 'folly' (een bouwwerk dat uitsluitend als decoratie is bedoeld) van een trap. Diederix zal de tuin fotograferen, waarna foto’s van de interventie onderdeel zullen worden van de collectie van het Centraal Museum.
Fern Folly
Tussen het museum- en het kantoorgebouw van het Centraal Museum aan de Agnietenstraat bevindt zich een 'verborgen' hoek waar weinig zonlicht komt. Voor kunstenaar Elspeth Diederix riep deze plek meteen om een eigen tuin. De met planten begroeide trap wekt de indruk dat dit een ingang naar een onbekende plek of een geheime tuin zou kunnen zijn. Het verwijst naar 18de-eeuwse landschapstuinen met watervallen en ruïnes, die refereren aan vergankelijkheid. De zelfgemaakte trap van Diederix is begroeid met wortels van keramiek en echte schaduwplanten.
Bart Rutten, artistiek directeur Centraal Museum: "Het Centraal Museum wil met kunst naar buiten treden en zo nog toegankelijker zijn voor bewoners uit de buurt. Dat deden we eerder al met video-installaties achter de ramen en kunst op de sokkel aan het Nicolaaskerkhof. Fern Folly vormt een fraaie toevoeging."
Elspeth Diederix
Elspeth Diederix (1971) studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie en de Rijksacademie. Ze volgde de richting schilderen en sculptuur, maar koos uiteindelijk voor fotografie. Diederix ontwierp in 2017 The Miracle Garden, een unieke bloementuin in het Erasmuspark in Amsterdam. Foto’s van planten uit deze tuin waren eerder in het Centraal Museum te zien in de tentoonstelling De botanische revolutie (2021) en in de bijbehorende publicatie.