UMC Utrecht gaat onderzoek doen naar beslisondersteuning bij patiënten met hart- en vaatziekten

13 sep , 17:40 Zorg
umc utrecht
Het UMC Utrecht gaat in samenwerking met dertien ziekenhuizen een onderzoek uitvoeren naar de effectiviteit van beslisondersteuning bij patiënten met hart- en vaatziekten. Door de preventieve behandelingen op de individuele patiënt af te stemmen, kan dit leiden tot efficiënter gebruik van medicatie en tot betere therapietrouw. Onderzoekers Steven Hageman en Frank Visseren van de afdeling Vasculaire Geneeskunde ontvingen voor dit onderzoek een subsidie van 1,3 miljoen euro van ZonMW.
Bij het opsporen en behandelen van risicofactoren voor hart- en vaatzieken, genaamd cardiovasculair risicomanagement (CVRM), vindt vaak een ‘one-size-fits-all’ benadering plaats. Patiënten met hart- en vaatziekten ontvangen hierdoor niet altijd de meest geschikte behandeling waar ze het meeste baat bij hebben. “Met dit onderzoek willen we deze benadering verbeteren door gebruik te maken van vier pijlers”, legt Steven Hageman, arts-onderzoeker, uit. “Deze pijlers zijn betere communicatie tussen patiënt en specialist, training van zorgverleners in gezamenlijke besluitvorming, het aanbieden van een dubbel consult, en het personaliseren van de behandeling met behulp van de beslissingsondersteuningstool U-Prevent
Efficiënter gebruik medicatie 
De onderzoekers verwachten dat de vier pijlers leiden tot een efficiënter gebruik van medicatie en tot betere therapietrouw, wat uiteindelijk resulteert in een lager risico op nieuwe hart- en vaatziekten bij deze hoog-risico patiëntengroep. Het onderzoek, 2-DECIDE (twee beslissen!), richt zich op patiënten met stabiel vaatlijden, waaronder coronair lijden, cerebrovasculair lijden en perifeer vaatlijden. Het onderzoek gaat plaatsvinden in veertien tot zestien ziekenhuizen, waarbij in totaal ongeveer 1200 patiënten gaan deelnemen. Het ontwerp van het onderzoek volgt een ‘stepped-wedge’ model, waarbij alle deelnemende ziekenhuizen eerst patiënten behandelen volgens de huidige standaardzorg, en later met gebruik van de interventie. 
ZonMw programma - Zorgevaluatie & Gepast Gebruik 
Het onderzoek dat aan het einde van het jaar start, valt onder het ZonMw programma - Zorgevaluatie & Gepast Gebruik (ZE&GG). Het onderzoeksidee is uitgewerkt in co-creatie met diverse partijen (onder andere internisten, cardiologen, wetenschappelijke verenigingen, zorgverzekeraars, patiënten, een externe methodoloog en het Zorginstituut).