De gemeente Utrecht gaat samen met organisaties in de stad de aanpak tegen moslimdiscriminatie en antisemitisme versterken. Er komen zes concrete acties, met extra inzet op preventie, ontmoeting en bewustwording. De maatregelen richten zich onder andere op het verbeteren van de toegang tot meldvoorzieningen, het organiseren van ontmoetingen tussen verschillende groepen in de stad en het aanbieden van trainingen voor jongeren.
Aanleiding voor deze stap zijn de gesprekken die het afgelopen jaar zijn gevoerd met meer dan 120 Utrechters van islamitische en Joodse achtergrond. Met veertien bijeenkomsten trok de gemeente met de Stadskaravaan door de stad, en vertelden Utrechters open over hun zorgen over toenemende discriminatie, negatieve beeldvorming en de groeiende afstand tussen verschillende groepen in de stad. Ook uit het recente Nationaal Onderzoek Moslimdiscriminatie blijkt dat moslimhaat steeds vaker voorkomt en steeds minder wordt tegengesproken. Daarom slaan gemeente, maatschappelijke organisaties en religieuze instellingen de handen ineen om de aanpak tegen moslimdiscriminatie en antisemitisme te versterken met 6 concrete acties.
Wethouder Linda Voortman (Diversiteit en Inclusie): “De verhalen die ik hoorde, laten zien dat er meer nodig is om moslimdiscriminatie en antisemitisme aan te pakken. Want een stad waarin mensen zich terugtrekken uit angst of het gevoel hebben dat ze er niet bij horen, is wat mij betreft onacceptabel en verliest juist aan kracht en samenhang. Met deze acties gaan we daarom extra inzetten op een stad waarin Utrechters zich vrij voelen om zichzelf te zijn – ongeacht hun religie, achtergrond of overtuiging.”
Extra inzet op preventie en ontmoeting Met de Stadskaravaan kiest de gemeente voor een gezamenlijke aanpak van antisemitisme én moslimdiscriminatie. In de gesprekken met inwoners kwamen veel overeenkomsten naar voren. Joodse en islamitische Utrechters geven aan zich vaker onveilig te voelen en geconfronteerd te worden met discriminatie op straat, op school en op de arbeidsmarkt. Daarnaast merken ze dat de huidige polarisatie in het maatschappelijke en politieke debat hen diep raakt en hun gevoel versterkt dat ze er niet bij horen, wat de afstand tussen groepen in de stad verder vergroot.
De gemeente en organisaties in de stad gaan het komende jaar daarom extra inzetten op preventie, ontmoeting en bewustwording. Onder andere Stichting Sleutelpersonen, de Liberaal Joodse Gemeente, Studentenvereniging Insan en Discriminatie.nl werken mee aan de uitvoering van deze aanpak. Samen met Discriminatie.nl wordt gewerkt aan het vergroten van de bekendheid en het gebruik van meldpunten voor discriminatie. Dat gebeurt op plekken waar mensen vaak komen, zoals gebedshuizen en maatschappelijke organisaties. Ook komen er meer interreligieuze en culturele ontmoetingen in de buurten. Want bekend maakt bemind, en door elkaar beter te leren kennen, ontstaat er ruimte voor herkenning en verbinding. Daarnaast worden er trainingen aangeboden waarin jongeren leren hoe ze discriminatie kunnen herkennen, en handvatten krijgen om daarmee om te gaan. Tot slot komt er voor middelbare scholieren de mogelijkheid om mee te doen aan Leer je buren kennen. Hier kunnen scholieren een bezoek brengen aan een moskee of synagoge en kennis te maken met joodse en islamitische jongeren.
De Stadskaravaangesprekken is onderdeel van de beleidsnota Inclusie en Diversiteit ‘Tot je recht komen’. De gesprekken met Utrechters worden het komend jaar voortgezet. Daarnaast kunnen inwoners en organisaties via de nieuwe regeling Diversiteit en Inclusie subsidie aanvragen voor initiatieven die discriminatie aanpakken.