Erfpachters die de grond waarop ze wonen willen kopen, kunnen nog tot en met 25 september 2025 een aanvraag indienen. Na die datum is het niet meer mogelijk om de erfpachtgrond te kopen. Dit past bij de werkwijze volgens de nieuwe nota grondbeleid, waarmee de gemeenteraad in september vorig jaar heeft ingestemd.
Een deel van de woningen in Utrecht staat op grond die eigendom is van de gemeente. Deze grond is uitgegeven in erfpacht. Bewoners maken gebruik van de grond, maar de gemeente is eigenaar. Op deze manier kunnen mensen vaak goedkoper een huis kopen. Erfpachters moeten wel betalen voor het gebruik van de grond: de erfpachtcanon.
Voor de meeste erfpachters gelden de erfpachtvoorwaarden uit 1989 en is die erfpachtcanon eeuwigdurend afgekocht. Erfpachters die de erfpachtcanon eeuwigdurend hebben afgekocht, kunnen er nu nog voor kiezen de erfpacht om te zetten in eigendom. Ze kopen dan het ‘bloot-eigendom’ en worden eigenaar van de grond; het erfpachtrecht komt dan te vervallen.
De gemeente kiest ervoor grond niet meer te verkopen, maar alleen nog uit te geven in erfpacht. In de stad is ruimte nodig voor veel verschillende functies, zoals wonen en werken, maar ook voor wegen, groen en energievoorziening. Door grond uit te geven in erfpacht heeft de gemeente meer grip op wat er op die grond mag gebeuren. Dit besluit is vastgelegd in de nota grondbeleid uit 2024.