Ruim 600 mensen die dak- of thuisloos zijn maakten afgelopen winter gebruik van de koudweerregeling tijdens koude nachten. De regeling werd 7 keer uitgeroepen en met 85 dagen in totaal, met daarin een aangesloten periode van 31 dagen, was dit de langste periode tot nu toe.
Er was een grote groei te zien in het aantal EU-arbeidsmigranten dat gebruikt maakte van de opvang: een stijging van 68% vergeleken met vorig jaar. Op de Savannahweg, waar deze winter de nieuwe koudweerlocatie opende, was plek voor maximaal 175 mensen per nacht.
Rachel Streefland, wethouder Maatschappelijke Opvang en Beschermd Wonen: “De cijfers laten zien dat het aantal mensen dat dakloos is ontzettend groeit. En ook al zijn we blij dat met deze nieuwe locatie we meer mensen in een kwetsbare positie kunnen opvangen, het blijft wrang dat deze vorm van opvang nodig is.”
Samenwerking grote steden
De koudweerregeling met een slaapplek voor dakloze mensen is een bestaand initiatief van de vier grote gemeenten. Als de gevoelstemperatuur onder de 0 graden daalt of als het KNMI waarschuwt voor extreem weer, bijvoorbeeld een storm met ‘code rood’, bepalen de GGD’s van de vier grote steden samen wanneer de regeling ingaat. Doel ervan is dat niemand bij koud of extreem weer buiten hoeft te slapen en gezondheidsschade te beperken.
EU-arbeidsmigranten
“We weten: extra opvangplekken bieden niet de juiste oplossing. We moeten vooral kijken naar de manier waarop mensen dakloos worden en dit bij de bron aanpakken. Bijvoorbeeld voor EU-arbeidsmigranten: de Nederlandse economie draait op goedkope arbeidskrachten – wat doen wij (en vooral: wat doet de werkgever) op haar beurt voor hén? EU-arbeidsmigranten werken soms onder erbarmelijke omstandigheden in sectoren als distributie, vleesverwerking of de agrarische sector, zonder zicht op of kennis van hun rechten in verregaande flexconstructies. Dit moét, en kan, anders,” aldus Streefland.
Tijdens de koudweerperiode gaan medewerkers van de Tussenvoorziening, Stichting Barka en Meldpunt Perspectief in gesprek met de gasten om hen toe te leiden naar werk, huisvesting en de juiste zorg. Er zijn in totaal 127 mensen geholpen bij terugkeer naar het land van herkomst, een baan met een verblijfplaats of passende (geestelijke)gezondheidszorg.