Bever gesignaleerd op landgoed Haarzuilens

26 sep 2017, 18:46 Stadsnieuws
bever
natuurmonumenten

Afgelopen weekend is er op landgoed Haarzuilens een bever gesignaleerd. Al een tijdje werden er knaagsporen gevonden, maar afgelopen weekend wist de boswachter van Natuurmonumenten het dier vast te leggen met een wildcamera .

De eerste keer dat er een melding binnenkwam over een bever dacht de boswachter dat het nog om een grap ging. Een bever? Zo dicht bij de stad Utrecht? De meldingen blijven echter aanhouden en inmiddels waren er op verschillende plekken ook duidelijke sporen te zien.

Boswachter Floor van Natuurmonumenten: “Om zeker te zijn, hebben we een wildcamera opgehangen. En afgelopen weekend was het raak. Geen twijfel meer mogelijk, dit is een bever.” In theorie had de bever ook zomaar een beverrat of muskusrat kunnen zijn. "Die vergissing wordt vaker gemaakt", zegt boswachter Floor. "De knaagdieren lijken ook erg op elkaar. Maar hier gaat het om een echte bever. De beelden spreken voor zich", aldus de boswachter.

Dat de bever zo dicht bij de stad opduikt, is voor Natuurmonumenten een grote verrassing. Landgoed Haarzuilens is aangelegd als recreatiegebied voor de inwoners van Utrecht. Het is een drukbezocht gebied met veel wandel- en fietspaden. Ondanks dat het landgoed een recreatiegebied is, zorgt Natuurmonumenten ervoor dat er veel ruimte is voor natuur. Er zijn voldoende rustige en ruige plekjes voor dieren.

Boswachter Floor: “Het lijkt erop dat de bever nu, bij toeval, één van deze rustige plekjes heeft gevonden.” Het is een duidelijk signaal dat het goed gaat met de bever en hij zich steeds verder weet te verspreiden. Tot nu toe lijkt het in Haarzuilens om 1 exemplaar te gaan. Waar de bever op landgoed Haarzuilens vandaan komt, blijft speculeren. “De dichtstbijzijnde locatie waar bevers zitten, is in de uiterwaarden van de Lek. Grote kans dat hij vanaf daar is komen zwemmen.”

De bever is een soort die echt thuishoort in Nederland. Toch was hij halverwege de 19de eeuw uitgestorven. Vooral de jacht was hier de grote boosdoener. Na een herintroductie van Poolse bevers in Limburg en in de Biesbosch, is dit knaagdier met een heuse comeback bezig.