Prikkelarme woonvoorziening De Heem krijgt definitieve plek

03 jul , 12:45 Zorg
de heem
Gemeente Utrecht

De gemeente Utrecht heeft besloten dat de prikkelarme woonvoorziening De Heem op haar huidige locatie aan de Heijcopperkade in Rijnenburg kan blijven. Vanaf 2015 had De Heem hier al een tijdelijke vergunning, maar de gemeente wil deze voorziening definitief maken en de bestaande, verouderde cabins vervangen door nieuwbouw. Bij de nieuwbouw komt ook een uitbreiding: het aantal woonplekken wordt uitgebreid van 22 naar 32.

Rachel Streefland, wethouder Maatschappelijke Opvang en Beschermd Wonen: “Uit gezamenlijk onderzoek met woningcorporatie Woonin en het Leger des Heils blijkt dat de huidige locatie de meest geschikte plek is voor een permanente voorziening voor mensen met een prikkelarme opvangvraag. De omgeving is rustig en biedt weinig prikkels, wat essentieel is voor deze doelgroep.” De voorziening kan later een plek krijgen in het toekomstig landschapspark in het noordelijk deel van Rijnenburg. 

Domus+ De Heem van het Leger des Heilsbiedt sinds 2015 onderdak aan mensen met complexe en meerdere (chronische) problemen. Zoals een (licht) verstandelijke beperking, een verslaving, vaak in combinatie met een psychiatrische aandoening. De bewoners hebben behoefte aan een beschermde, prikkelarme woonomgeving. Op De Heem vinden zij rust, structuur en begeleiding, met als doel zo veel mogelijk deel te nemen aan het dagelijks leven, bijvoorbeeld via dagbesteding of werk. Het Leger des Heils biedt 24-uurs toezicht, zorg op maat en begeleiding op de locatie.

“Met de uitbreiding naar 32 plekken wordt ook een stap gezet in het terugdringen van de wachtlijst voor beschermd wonen in Utrecht. De vraag naar dit soort zorgplekken blijft groot, en met dit besluit komt de gemeente tegemoet aan een urgente maatschappelijke opgave”, aldus Streefland.

Nieuwbouw in fases

De bestaande, verouderde cabins op het terrein worden gefaseerd vervangen door nieuwe woonunits. Eerst worden op een deel van het terrein nieuwe cabins geplaatst, waarna een deel van de bewoners daarheen verhuist. Vervolgens worden de oude cabins gesloopt en ook vervangen door nieuwbouw. Voor de nieuwbouw is nog een vergunning nodig. In aanloop daarnaartoe wordt een ontwerp gemaakt waarop omwonenden kunnen reageren.

Samenwerking met de buurt

De Heem werkt al sinds de oprichting nauw samen met de omgeving. Via een beheergroep zijn buren, gemeente, zorgpartijen en politie direct betrokken. Deze samenwerking blijft onverminderd belangrijk om eventuele overlast te voorkomen en een goede buur te zijn.