Bo-Ex is druk bezig met werkzaamheden Hanoidreef na brand

Foto: Bo-Ex

Bo-Ex is nog altijd druk bezig om alle werkzaamheden als gevolg van de brand in de containerruimte aan de Hanoidreef zo snel mogelijk op te pakken en storingen te verhelpen. Zo is er een nood-personenlift geplaatst en zijn het portiek, de liftdeuren en het trappenhuis schoongemaakt.

In de vroege ochtend van maandag 19 juni 2023 heeft aan de Hanoidreef in Overvecht een kortstondige brand in een van de containerruimtes gewoed. Woningcorporatie Bo-Ex is eigenaar van dit complex. Dertig woningen zijn hierna kort ontruimd geweest. De brandweer was snel ter plaatse en de brand is meteen geblust. De brand is in de vuilcontainerruimte gebleven en niet overgeslagen naar de woningen. Wel is er rookschade ontstaan in het portiek, de liftschacht en het trappenhuis. De bewoners die rook hadden ingeademd, werden gecontroleerd en zo nodig behandeld door het toegesnelde ambulancepersoneel. Eén persoon moest na het inademen van rook worden opgenomen in het ziekenhuis, zij is inmiddels weer thuis en herstelt van de gevolgen.

Herstelwerkzaamheden
Bo-Ex heeft meteen de herstelwerkzaamheden opgepakt. Allereerst zijn het portiek, de liftdeuren en het trappenhuis helemaal schoongemaakt, alle roetschade is verwijderd. Voor de bewoners zijn er speciale geurapparaten aangeschaft, die rooklucht laten verdwijnen. De afgelopen weken heeft Bo-Ex veel technische werkzaamheden gedaan, zodat bewoners weer snel en veilig naar hun woning konden. Er zijn, waar nodig, nieuwe deuren geplaatst, sloten en sleutels zijn vervangen, de containerruimtes zijn afgesloten, portiekdeuren gerepareerd en is er tijdelijke verlichting in het trappenhuis aangebracht.

Lift
Door de brand in de containerruimte is er veel rookschade ontstaan aan de lift. Hierdoor is de lift buiten gebruik en niet meer te repareren. Bo-Ex heeft inmiddels voor een oplossing gezorgd:
• Op maandag 10 juli is gestart met het plaatsen van de tijdelijke nood-personenlift aan het portiek waar de brand was.
• Deze is donderdag 13 juli einde van de ochtend gekeurd en vervolgens vrijgegeven voor gebruik aan de bewoners.
Zowel de bewonerscommissie als medewerkers van Bo-Ex hebben uitleg gekregen over het gebruik van de lift.

Sloop vuilcontainerruimte en asbest verwijderen trappenhuiskozijnen
Er stonden voor dit najaar al renovatiewerkzaamheden gepland, deels zijn deze eerder uitgevoerd als gevolg van de brand en de noodzaak voor het plaatsen van de tijdelijke nood-personenlift. Intussen zijn de volgende werkzaamheden al afgerond:
• het sloopwerk van de uitgebrande vuilcontainerruimte
• de asbestsanering inclusief sloop van de trappenhuiskozijnen en het dichtzetten van de gevels met houten beplating.

Veiligheid
Voor Bo-Ex is de veiligheid van haar huurders erg belangrijk. Bo-Ex heeft daarom de afgelopen weken in de avond en nacht extra beveiliging ingezet. Ook de politie heeft aangegeven de buurt extra te bewaken.

In gesprek met bewoners
Bo-Ex heeft de afgelopen weken op verschillende momenten contact gehad met de bewoners. Allereerst om de eerste schade te herstellen of om hun verhaal aan te horen. Alle gedupeerde bewoners zijn uitgenodigd om verder met Bo-Ex in gesprek te gaan over vragen die er leven. Bovendien is een speciaal spreekuur gehouden voor alle getroffen bewoners, samen met Slachtofferhulp, de brandweer en de gemeente. Daags na de brand is Bo-Ex ook samen met burgemeester Dijksma bij de bewoners langs geweest om hun verhaal aan te horen. De belangstelling werd erg gewaardeerd door de getroffen bewoners.

Cookieinstellingen