Zwerfkippen Julianapark verhuizen naar Drenthe

Foto: gemeente Utrecht

De zwerfkippen in het Julianapark en omgeving krijgen een nieuw onderkomen bij een gespecialiseerde opvang in Drenthe. Dat is beter voor het welzijn van de kippen zelf, de verkeersveiligheid en daarmee wordt overlast in woonstraten tegen gegaan. Alle kippen worden de komende tijd overgeplaatst.

Een belangrijke reden om de dieren nu te verplaatsen is de aanwezigheid van vogelgriep in Nederland. Omdat de dieren los rondlopen, is er een risico op een vogelgriep-uitbraak. Dat wil de gemeente voorkomen, want dan zouden alle vogels in en rond het park geruimd moeten worden.
“Dierenwelzijn en veiligheid staan voorop”, zegt wethouder Linda Voortman (Dierenwelzijn). “Al vinden we het ook spijtig dat we de kippen moeten overplaatsen. We hebben het beste met de kippen voor. Daarom brengen we ze allemaal onder bij een gespecialiseerde opvanglocatie die goed voor ze kan zorgen.” De dieren komen in een opvangvoorziening van Hofganzen (Akka’s Ganzenparadijs) in Dalen. De gemeente ziet er op toe dat de verplaatsing diervriendelijk verloopt.
De Dierenbescherming is blij dat de kippen een nieuw thuis krijgen. ”Het is voor iedereen, maar vooral voor de kippen zelf, het beste om ze elders goed onderdak te bieden. De verkeersveiligheid raakte in het geding en kippen werden overmatig gevoerd, wat weer leidde tot overlast van ratten”, zegt Niels Kalkman van de Dierenbescherming.
In de zomer van 2021 werd er al een groot aantal kippen naar dezelfde opvanglocatie gebracht. Dat gebeurde om de ervaren overlast in Zuilen te verminderen, de verkeersveiligheid te verbeteren en de verhouding tussen hanen en hennen weer in evenwicht te brengen. Dat is gelukt, maar het aantal kippen in het Julianapark en omgeving was inmiddels weer snel toegenomen.

Lees ook:

Gemeente vangt groot aantal kippen in Julianapark

Reacties

Cookieinstellingen