Gemeente vangt groot aantal kippen in Julianapark

Foto: rottonara via pixabay

De gemeente Utrecht heeft vandaag, vrijdag 13 augustus, een groot aantal kippen gevangen in het Julianapark en de aangrenzende wijk Zuilen. Tegelijkertijd worden er eieren geraapt in de park en de wijk. Zo’n 35 tot 40 hennen blijven in het park achter. De vangactie zorgt ervoor dat de overtallige hanen de hennen niet meer aanvallen en zullen minder kippen de weg oversteken naar de aangrenzende wijk. Dat is volgens de gemeente beter voor het welzijn van de dieren en voor de verkeersveiligheid.

De kippen in het Julianapark zijn bekend en geliefd bij veel bezoekers van het park. Helaas zijn de laatste jaren regelmatig hanen gedumpt in het Julianapark. Daardoor is de populatie gegroeid en zijn er nu te veel hanen in verhouding tot het aantal hennen, wat ertoe leidt dat de hanen de hennen regelmatig verwonden en dat de kippen de weg oversteken om de wijk in te trekken. Daar zorgen ze voor verkeersonveilige situaties en voor overlast voor de omwonenden. Daarnaast wordt er vaak brood gevoerd aan de kippen. Dit is niet goed omdat brood te zout en te vet is voor kippen en de voedselresten ratten aantrekken.
De gemeente vindt het belangrijk dat de kippen goed terecht komen. Daarom is er een raadsbrief verstuurd waarin staat dat vandaag een groot deel van de kippen wordt gevangen en naar een opvanglocatie wordt gebracht. Het bedrijf dat de kippen vangt en verzorgt is in overleg met de Dierenbescherming gekozen. Tijdens de vangactie worden voornamelijk hanen gevangen en wordt gericht op de kippen die zich verplaatsen tussen het Julianapark en de wijk om te zorgen dat er minder vaak kippen de weg oversteken. Bij de vangactie is de gemeente aanwezig om te zorgen dat dit zo goed mogelijk voor de dieren verloopt. Morgen, woensdag 10 augustus, zijn er eieren geraapt door een gespecialiseerd bedrijf, ook goedgekeurd door de Dierenbescherming.

Reacties

Cookieinstellingen