De allerlaatste kortebaandrijverij op de Maliebaan

Foto: kalle2709 via pixabay

De Maliebaandag van studenten Diergeneeskunde gaat op zaterdag 24 september definitief door. Met kortebaandraverij en een protest van tegenstanders. De studenten hebben wel besloten dat dit de allerlaatste editie wordt van de Maliebaandag en dat ook de kortebaandraverij na dit jaar niet meer georganiseerd zal worden. Het volgende lustrum van de studievereniging krijgt een andere invulling. Dat meldt DUB.

Voor de zomer was het nog maar de vraag of het lustrum van de Diergeneeskundige Studenten Kring (DSK) doorgang kon vinden op de door de studenten geplande wijze. Zowel de Partij voor de Dieren, GroenLinks, de Utrechtse Vegan Student Association en het college van Burgemeester & Wethouders zagen een evenement met een draafwedstrijd met paarden niet zitten. Geprobeerd werd de harddraverij op verschillende manieren te verbieden, maar dat mislukte.
De Diergeneeskundige Studenten Kring is blij dat het lustrum toch doorgaat. Al is het wél de laatste editie. Daar zijn twee redenen voor. De eerste is dat de Maliebaan volledig op de schop gaat. De tweede is inhoudelijk. De discussie over dierenwelzijn heeft ertoe geleid dat de studentenvereniging zich heeft afgevraagd of een kortebaandraverij de juiste vorm is om als studenten de activiteiten van de faculteit Diergeneeskunde bij een breed publiek over het voetlicht te brengen.
Daarmee komt een einde aan een jarenlange traditie. In 1982 organiseerde de studievereniging van Diergeneeskunde de allereerste Maliebaandag met een kortebaandraverij – een afvalrace waarin steeds twee paarden die in draf een sulky voorttrekken het tegen elkaar opnemen over een afstand van 300 meter. Elk volgend lustrumjaar was de Maliebaandag een gegeven. Deze negentigste verjaardag valt samen met het tweehonderdjarige bestaan van Diergeneeskunde.

Reacties

Cookieinstellingen