Bea
van Sprakelaar van de Wijkse Moestuin, De Buitenkeuken van
Eyckenstein en Lisette de Lange van Biologische geitenboerderij
Zuylestein hebben donderdag 10 oktober de Waarde-Ring van de
provincie Utrecht ontvangen.
Deze
onderscheiding erkent en waardeert mensen en initiatieven die zich
inzetten voor het versterken van de boer-burger verbinding en
voedselbewustwording in de provincie Utrecht. Het initiatief is
afkomstig van de Week van Ons Eten, alle provincies in Nederland
reiken dit jaar de Waarde-ring uit.
Inspirerende
voorbeelden
Creatieve
en duurzame personen en initiatieven zorgen ervoor dat er meer
verbinding tussen de boeren en de burgers ontstaat en dat er meer
bewustzijn over ons voedsel komt. Gedeputeerde Klimaat Has Bakker:
"Het is fijn om te zien dat steeds meer agrariërs en
ondernemers in Utrecht bezig zijn met het verduurzamen van hun keten
en dat er meer verbinding ontstaat tussen de boeren en de inwoners.
Dat zijn mooie manieren om het landelijk gebied toekomstbestendig te
maken."
Daarom
ontvingen drie van hen een Waarde-Ring. Met deze onderscheiding laat
de provincie Utrecht zien welke personen zich inzetten om het
Utrechtse voedselsysteem gezonder, meer lokaal en duurzamer te
maken.
Bakker:
"We zijn trots dat deze inspirerende voorbeelden er in onze
provincie zijn. Daarnaast is het ook goed voor consumenten om te
weten dat al die mooie verse producten niet zomaar op je bord liggen.
Als het lukt om meer voedsel uit de directe omgeving op ons bord en
in restaurants te krijgen, dan eten we de provincie Utrecht gezonder
en geeft dat een impuls aan de regionale economie."
Tijdens
een feestelijke bijeenkomst bij Het Lokaal in Amersfoort kregen de
ontvangers van gedeputeerde Has Bakker een onderscheiding opgespeld
en een mediavoucher van 2500 euro uitgereikt.
Drie
categorieën
Het
is voor de tweede keer dat de Waarde-Ring in de provincie wordt
uitgereikt. De drie ontvangers zetten zich ieder op hun eigen manier
in om het Utrechtse voedselsysteem gezonder, lokaler en duurzamer te
maken in een van de volgende categorieën:
- Educatieheld(in)
– De leukste educatieboer, schooldirecteur of juf die met veel
passie bezig is met voedselbewustwording bij de volgende generatie
- Culinaire Verbinders – prijs
voor een duo: de chef en de boer/tuinder/visser/agrariër/teler die
met culinaire ervaringen verbinding legt tussen de burger en
voedsel.
- Creatieve
voedselondernemer - De ondernemer die zich sterk inzet voor
boer-burger verbinding, voor de gemeenschap opbouwen en de volgende
generatie hoop biedt.
De
drie ontvangers zijn geworden:
- Educatieheld(in): Bea
van Sprakelaar van De Wijkse Moestuin De Wijkse
Moestuin biedt mogelijkheden voor re-integratie, workshops,
evenementen en dagactiviteiten. Vrijwilligers kunnen deelnemen aan
meewerkdagen of stagelopen, terwijl er biologische groenten, peren
en bloemen worden geteeld. Het is een echte gemeenschapstuin met een
zelfpluktuin en oogstaandelen. Daarnaast organiseert De Wijkse
Moestuin in samenwerking met Natuurlijk Heel Leuk en IVN
activiteiten voor basisschoolleerlingen uit de omgeving. Ook worden
er workshops en lezingen gegeven over diverse onderwerpen voor
oogstgenoten en andere belangstellenden.
- Culinaire
verbinders: Sil Lugtmeijer en Josephine Schuurman van De
Buitenkeuken van Eyckenstein Sil Lugtmeijer en Josephine
Schuurman, zijn de boeren en chefs van Boerderij Eyckenstein in
Maartensdijk. Ze produceren nutrientrijk en smaakvol eten, waarbij
het herstel van de bodem en biodiversiteit centraal staat. Onder de
naam "De Buitenkeuken" organiseren ze diners waar ze koken
met de overvloed die het siezoen te bieden heeft. Met de groente
centraal, bereid op open vuur. Het eten wordt gedeeld aan lange
tafels, op de plek waar de groenten, het vlees en de eieren vandaan
komen. Zo delen ze naast het eten ook het verhaal en maken ze samen
met betrokken burgers uit de buurt plannen voor ecosysteemherstel op
de boerderij.
- Creatieve
voedselondernemer: Lisette
de Lange van Biologische geitenboerderij Zuylestein Lisette
heeft een biologisch geitenbedrijf neergezet met een grote passie
voor geiten en de korte keten. Met de bouw van een nieuwe stal heeft
ze een unieke vergaderruimte als skybox gerealiseerd, zodat
bezoekers de stal van binnen kunnen beleven. Ook is ze een
zelfbedieningswinkel begonnen, hierin verkoopt ze allerlei producten
met een uniek verhaal. Denk aan zeep van geitenmelk die goed is voor
huidproblemen en bokkenvlees van mannelijke geitjes die anders
weinig waarde hadden. Daarnaast is ze actief op social media en
bestuurslid van de lokale afdeling Kromme Rijn en Heuvelrug van
LTO.