De Maliebaan monologen in het Spoorwegmuseum

10 apr , 11:22 Kunst & Cultuur
maliebaan woii
Spoorwegmuseum

Ter gelegenheid van 80 jaar vrijheid presenteren het Spoorwegmuseum en Theatergroep Aluin op 3 en 4 mei de bijzondere locatievoorstelling De Maliebaan monologen. Deze aangrijpende theatervoorstelling is gebaseerd op het boek Aan de Maliebaan van Ad van Liempt en laat zien hoe collaboratie, verzet en Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog letterlijk buren waren op de Utrechtse Maliebaan.

Voor deze speciale gelegenheid worden de Maliebaan monologen opgevoerd als een wandelvoorstelling door het museum. Bezoekers volgen een route langs verschillende historische locaties in het Spoorwegmuseum, waar zes monologen worden opgevoerd. De setting – een museum waar de impact van de Tweede Wereldoorlog nog tastbaar is – versterkt de ervaring en maakt de voorstelling extra indringend.

 Het verhaal achter De Maliebaan monologen

De Maliebaan speelde een bijzondere rol tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hier vestigden zich zowel nazi-instanties en NSB’ers als verzetsmensen en slachtoffers. Zo stond het NSB-hoofdkwartier tegenover de woning van aartsbisschop Jan de Jong, die zich fel verzette tegen de Duitse bezetter. Daarnaast woonde er een topambtenaar die zich aansloot bij het verzet, terwijl niet ver daarvandaan Joden werden gedeporteerd vanaf het Maliebaanstation.

Menselijke verhalen in een tijd van uitersten

De voorstelling bestaat uit zes monologen, geschreven door Erik Snel en geregisseerd door Victorine Plante. In plaats van een zwart-witbeeld van goed en fout, laten De Maliebaan monologen zien hoe complex de werkelijkheid was. De personages vertellen hun persoonlijke verhaal en laten het publiek nadenken over morele dilemma’s in oorlogstijd.

De zes monologen geven een stem aan historische figuren, waaronder:

Anton Mussert – Leider van de NSB (Maliebaan 35) - Jilles Flinterman

Jan de Jong – Anti-Duitse aartsbisschop (Maliebaan 40) - Dennis Coenen

Henk Feldmeijer – Voorman Nederlandse SS (Maliebaan 66) - Arend Brandligt

Erna Boomsma – Secretaresse van de Sicherheitspolizei (Maliebaan 74) - Hiske Eriks

Marie-Anne Tellegen – Verzetsleidster (Maliebaan 72 bis) - Daphne de Bruin

Frits Elzas – Voorzitter Joodse Raad (Maliebaan 92) - Boris van Bommel 

Door deze persoonlijke verhalen wordt de vraag opgeworpen: Wat zou jij doen in oorlogstijd?

Een samenwerking tussen het Spoorwegmuseum en Aluin

Theatergroep Aluin staat bekend om haar toegankelijke en krachtige voorstellingen die geschiedenis tot leven brengen. In samenwerking met het Spoorwegmuseum wordt De Maliebaan monologen op een betekenisvolle plek opgevoerd. Het museum heeft een directe connectie met de oorlogsgeschiedenis, onder andere door de vaste expositie ‘Beladen Treinen’, die stil staat bij de transporten van Joden, Roma en Sinti naar de vernietigingskampen.

De Maliebaan monologen is een voorstelling die raakt, confronteert en aan het denken zet. Een unieke kans om de geschiedenis op een indringende manier te beleven. De voorstelling komt mede tot stand dankzij een bijdrage van het Vfonds. Tickets zijn vanaf 20 maart verkrijgbaar via de website van het Spoorwegmuseum.