Brede uitvraag voor nieuwe invulling van landhuis Museum Oud Amelisweerd

Eind dit jaar zal een brede uitvraag worden gestart voor een nieuwe permanente invulling van het landhuis van Museum Oud Amelisweerd. Eerst wil de gemeente evalueren waarom Museum Oud Amelisweerd in deze opzet niet is geslaagd.

Op 16 augustus informeerde het college de gemeenteraad over het faillissement van stichting Museum Oud Amelisweerd (MOA). De gemeente Utrecht is bij de afwikkeling van het faillissement slechts één van de van de schuldeisers van MOA. Het museum heeft een schuld van circa 100.000 euro bij de gemeente. De verwachting is dat de boedel onvoldoende baten heeft om alle schuldeisers te voldoen.
Het beheer van het monumentale pand en haar historische behangsels vergt verregaande specialistische kennis. De gemeente is met het Centraal Museum, de beheerder van de gemeentelijke kunstcollectie, in gesprek over de maatregelen die moeten worden getroffen voor het tijdelijk beheer van het landhuis. Het Centraal Museum maakt in overleg met de huidige beheerders van het landhuis en de Utrechtse Vastgoed Organisatie een tijdelijk beheerplan.
Op dit moment zijn er ongeveer 50 vrijwilligers bereid om het landhuis voor een aantal dagen in de week open te houden voor het publiek. Het college wil dit ‘serieus onderzoeken’ totdat er een definitief besluit kan worden genomen over de permanente invulling van het landhuis.
Om een herhaling van een dergelijk faillissement bij een nieuwe invulling van het landhuis te voorkomen, wil het college eerst evalueren waarom Museum Oud Amelisweerd failliet is gegaan. Daarvoor heeft de gemeente Utrecht het onderzoeksbureau Blueyard een opdracht verleend.
Het evaluatierapport zal naar verwachting in november gereed komen. Daarna zal een brede uitvraag worden gestart voor een nieuwe permanente invulling van het landhuis.

Lees ook:

Museum Oud Amelisweerd failliet

Directeur Yvonne Ploum van Museum Oud Amelisweerd kondigt vertrek aan

Vogel Armando verlaat dak van MOA

Cookieinstellingen