Directeur Yvonne Ploum van MOA kondigt vertrek aan

Yvonne Ploum, foto Linkedin
Yvonne Ploum, foto Linkedin
Foto: Linkedin

Na zes jaar heeft directeur Yvonne Ploum besloten MOA | Museum Oud Amelisweerd te verlaten. Ze zal per 1 juni 2018 haar functie neerleggen. Ploum: ‘MOA laat ik met een gerust hart achter in de handen van het team en het bestuur dat samen met mij MOA maakten tot het unieke museum dat het nu is’. Het bestuur betreurt haar besluit maar dankt Yvonne Ploum voor haar enorme inzet.

Yvonne Ploum (1963) heeft een lange en bijzondere staat van dienst als beheerder van de Armando Collectie en als directeur van het Armando Museum en Museum Oud Amelisweerd (MOA). Ze was verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het Armando Museum in Amersfoort tot het kunst- en kenniscentrum voor het werk van Armando vanaf 2000 tot de fatale brand in 2007, die museum en collectie in as legde. Ze leidde de complexe schadeafwikkeling, de overgang van de collectie van Armando naar MOA in 2012 en de overdracht van het beheer van de Armando Collectie naar de Armando Stichting per 1 maart jl. Vanaf 2010 was Yvonne Ploum samen met de gemeente Utrecht verantwoordelijk voor de restauratie en herbestemming van landhuis Oud Amelisweerd tot Museum Oud Amelisweerd, voor onder meer het werk van Armando. Voor deze prestatie kreeg MOA in 2016 de hoogste Europese Erfgoedprijs; de EU | Europa Nostra Award in de categorie conservation. Ploum is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van MOA tot huis van kunst in de natuur. Yvonne Ploum was tevens verantwoordelijk voor de culturele uitwisseling tussen de provincie Utrecht en het Zuid- Chinese Guangzhou waaronder de eerste solotentoonstelling van Armando in China (Guangdong Museum 11 mei – 28 augustus 2018).
Onder leiding van Yvonne Ploum is MOA gegroeid van een financieel kwetsbare organisatie tot een museum dat, naast een groeiende stroom bezoekers, structurele bijdragen van overheden, particulieren en bedrijven ontvangt.
Het resultaat van de eerste vier jaren van MOA is een absolute teamprestatie. Samen met de staf, de vele vrijwilligers en het bestuur is er uit het niets een fantastisch museum gegroeid. Het tentoonstellingsprogramma, dat een dialoog vormt tussen het historische huis, de unieke behangcollectie en de collectie werken van Armando, met bovendien ruimte voor vele andere kunstenaars, krijgt regionale en landelijke waardering van pers en bezoekers en steun van vele Utrechtse fondsen. Jaarlijks komen honderden kinderen uit de regio naar MOA voor een bijzonder educatief programma. MOA ligt na woelige jaren goed op koers om de volgende fase van ontwikkeling in te gaan. Het is goed om dat aan mijn opvolger over te laten’, verklaart Yvonne Ploum.
Bestuur Het bestuur van MOA heeft alle begrip voor het besluit van Yvonne Ploum om afscheid te nemen van MOA. ‘MOA zonder Yvonne Ploum is nog moeilijk voor te stellen. MOA was nooit gelukt zonder de kwaliteiten van Yvonne. We zijn haar heel dankbaar voor haar tomeloze bevlogenheid, inzet en betrokkenheid’, aldus bestuursvoorzitter Ari Doeser.
Het bestuur van MOA | Museum Oud Amelisweerd hoopt later dit jaar een nieuwe directeur te presenteren.

Cookieinstellingen