Utrecht 60 jaar terug: het ontstaan van de Maarsseveense plas

30 jul , 15:31 Geschiedenis
ontstaan maarsseveense plas

In Overvecht-noord hebben moeders met hun kinderen, die anders in de binnenstad hun vermaak moeten zoeken, bij toeval een heerlijk breed strand ontdekt met een grote plas waar de kleintjes kunnen pootje baden, graven en van de zon genieten en de ouderen zeilen, kano-varen en zwemmen kunnen naar hartenlust. Dat meldt het Utrechtsch Nieuwsblad op donderdag 30 juli 1964.

Straks zullen in dit gebied acht tot tien verdiepingen hoge flats verrijzen om de bevolkingsaanwas van de stad Utrecht op te vangen. Maar nu is er alleen nog de weldadige stilte van een rimpelloze plas, een kunstmatig meer , dat zijn ontstaan dankt aan het zandspuiten.

Utrecht en Maarssen hebben in de zomer van 1959 in samenwerking met het provinciaal bestuur al plannen ontworpen om van de grote Maarsseveense plas een recreatieoord te maken, dat straks duizenden de nodige ontspanning en vakantievreugd zal schenken. Dit geschiedt in het kader van de ruilverkavelingswerkzaamheden.

Voor de stad Utrecht heeft dit plan drie voordelen: 1. voldoende zand voor het bouwrijp maken van de terreinen in Utrecht-noord; 2. de grote Maarsseveense plas wordt het recreatie-oord voor dit stadsdeel; 3. betere tuinbouwgronden in dit gebied, ook van belang voor de Domstad.

De uitvoering van dit plan, dat een kleine twintig miljoen zal vergen, is in de loop der jaren zover gevorderd dat men met de kleine Maarsseveense plas al gereed is. De zandzuiger in de grote Maarsseveense plas is nog in bedrijf. Al dit zand is via leidingen over een afstand van elf kilometer geperst naar het gebied in Overvecht-noord tussen Klopdijk en Gageldijk.

Door het spuiten en het grond- en hemelwater ontstond er onder andere in de hoek tussen Klopdijk en Gageldijk een kunstmatig meer.

Mevr. G.J. Wirds, Dadelstraat 10, is een van de velen, die bij toeval het aldus ontstane meer en het strand ontdekten. Zij kwam er langs op de fiets met de kinderen en zij heeft er onmiddellijk profijt van getrokken.

Er komen hier ook veel mensen uit Overvecht, vertelt koopman W.N. Snoek, die zelf in deze steeds groeiende stadswijk woont. Voor mij geen strand, waar je nauwelijks kunt staan van de mensen. Geef mij maar deze plas, lekker ruim en voldoende speelgelegenheid voor de kinderen.

Het zal nog wel enkele jaren in beslag nemen voor dat de grote Maarsseveense plas gereed is om hét recreatie-oord voor Utrecht-noord de mensen op te vangen. De stadsbevolking wacht zoiets niet af. Een nadeel van dit onofficiële strand is natuurlijk dat het er niet ongevaarlijk is, als men zonder de zwemkunst machtig te zijn te ver in het water gaat.

Wie hier komt en gaat zwemmen of zeilen doet dit op eigen risico, zo verklaarde men ons van deskundige zijde. De autoriteiten verwachten overigens dat als straks de vakanties voorbij zijn en de werkzaamheden hervat worden, het niet nodig zal zijn hier toezicht uit te oefenen.