Danseres Lin Jaldati, de artiestennaam van Rebekka (Lien) Brilleslijper (1912-1988), groeit op in de vooroorlogse Amsterdamse Jodenbuurt met zijn armoede, maar ook zijn levendigheid en geborgenheid. De Berlijnse musicus Eberhard Rebling (1911-2008) is ooggetuige van de opkomst van Hitlers Derde Rijk. De boekpresentatie vindt plaats op donderdagavond 13 juni in de Volksuniversiteit.
De twee beginnende kunstenaars ontmoeten elkaar eind jaren dertig in Nederland en worden verliefd. Ze treden in het hele land op met een programma Jiddische liederen, Lin zingt en Eberhard begeleidt op de piano. Maar de donkere wolken stapelen zich op.
In de Tweede Wereldoorlog gaan ze in het verzet, net als veel van hun Joodse en communistische vrienden. Noodgedwongen duiken ze met hun naaste familie onder in villa ’t Hooge Nest in Naarden. Dit huis kennen we uit de bestseller van Roxane van Iperen, ’t Hooge Nest. Ze worden verraden, waarna het Rebling lukt te ontkomen. Lin en haar zus Janny overleven Westerbork, Auschwitz en Bergen-Belsen. Hun ouders en broer niet, kampgenoten Margot en Anne Frank evenmin.
In mei 1945 vinden Jaldati en Rebling elkaar terug. Tijdens de Koude Oorlog beginnen ze een nieuw, muzikaal leven – vanaf 1952 in de DDR – met Jaldati als vertolkster en uiteindelijk de Grande Dame van het Jiddische lied, begeleid door Rebling op de piano.
Lied van verzet is het meeslepende levensverhaal van dit beroemde, gepassioneerde en daadkrachtige kunstenaarsechtpaar voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Oorspronkelijk is dit boek in 1986 verschenen in de DDR, en nu eindelijk verschijnt het in het Nederlands, met schitterende illustraties.
Rebling op de Volksuniversiteit
Eberhard Rebling heeft ook lesgegeven aan de Volksuniversiteit Utrecht. Rimco zal ook daar wat over vertellen.
Het bijwonen van de boekpresentatie kan voor de vriendenprijs van 1 euro. Graag vooraf reserveren.