Utrecht 60 jaar terug: School kledingbedrijf bestaat 60 jaar

Foto: UN 28-01-1963

De technische school voor het kledingbedrijf aan de Nolenstraat te Utrecht bestaat dinsdag 29 januari 60 jaar. Dat meldt het Utrechtsch Nieuwsblad op maandag 28 januari 1963.

De school gaat uit van de vereniging tot bevordering van het vakonderwijs voor kleermakers. Het bestuur wordt gevormd door werkgevers en werknemers in het maatkledingbedrijf en de confectie-industrie.
In de eerste klas leren de leerlingen de grondbeginselen van het handwerk. Allereerst worden zij bedreven in het hanteren van naald en draad bij de vervaardiging van de verschillende kledingonderdelen en het samenstellen van de onderdelen tot één geheel. Nadat voldoende handvaardigheid is verkregen gaat men over op de machine.
Na het eerste jaar kan men in de keuzeklas kiezen tussen opleiding tot maatkleermaker, een 3-jarige cursus, of een opleiding voor industriemachinevaardigheid.
Tot het praktische onderwijs behoren dus praktijk van maatkleding en van de machinaal vervaardigde kleding alsmede textielwarenkennis, proportieleer, hand- en lijntekenen.
Tot het vormend onderwijs behoort behalve het onderwijs in de Nederlandse taal, ook handelscorrespondentie, bedrijfsrekenen, boekhouden, rechts-, wet- en handelskennis, bedrijfsleer, kennis van het eigen land, lichamelijke oefeningen. Voor de meisjes komt hier nog bij huishoudkunde, hygiëne en kinderverzorging.
Er is ook ook avondonderwijs aan deze school en wel een 2-jarige aanvangscursus voor jeugdige werknemers in de confectiebedrijven en 2-jarige coupe- en tekencursus voor hen, die werkzaam zijn in het kledingbedrijf en (of) in het bezit zijn van het diploma dagschool.
De leerlingen die de opleiding aan deze school gevolgd hebben kunnen terecht in de maatkledingbedrijven, de confectiebedrijven, waarbij men denkt aan kaderfuncties, de winkelbedrijven en manufacturenbedrijven.
Het spreekt vanzelf dat zij die zowel het ambachtelijke als het coupe-technische deel van het vak beheersen vele mogelijkheden hebben in het kledingbedrijf.
Jonge mensen met artistieke aanleg, die de aspiratie koesteren mode-ontwerper te worden dienen vooral te begrijpen dat een grondige kennis van het kleding-ambacht primair gesteld moet worden.
De school telt thans 150 leerlingen. Een 100-tal leerlingen volgt het avondonderwijs. In maart of april – de datum staat nog niet vast – zal men het zestigjarig bestaan officieël vieren.

Lees ook:

Utrecht 60 jaar terug: 7638 ongelukken in 1962

Cookieinstellingen