Utrecht Natuurlijk stimuleert plantaardig eten

03 mrt , 11:17 Stadsnieuws
vegan week
Utrecht Natuurlijk

Van 3 t/m 9 maart, tijdens de Nationale Week Zonder Vlees en Zuivel, staan er uitsluitend veganistische producten op de lunchkaart in de boerderijcafés van stadsboerderij Griftsteede, Koppelsteede en Eilandsteede. Hiermee moedigt Utrecht Natuurlijk bezoekers aan om niet elke dag dierlijke producten te eten en kennis te maken met producten die alleen bestaan uit plantaardige ingrediënten.

Vaker een dagje geen vlees, vis en zuivel eten is een kleine moeite, maar heeft een grote positieve impact op het klimaat. Wanneer je besluit over te stappen op een voornamelijk plantaardig dieet, draag je bij aan het verminderen van de CO2 uitstoot, een afname van het zoet water gebruik, zorg je dat er meer land beschikbaar is voor de natuur en de biodiversiteit toeneemt.

‘In de boerderijcafés kunnen bezoekers onder andere komen genieten van een boerentosti met vegan kaas, een cappuccino met havermelk, soep met brood en vegan kruidenboter en een huisgemaakte quiche zonder ei. Alle dierlijke producten worden deze week vervangen of niet verkocht. Ook de rest van het jaar is het mogelijk om te kiezen voor vegan opties in de boerderijcafés. Utrecht Natuurlijk laat jong en oud graag ervaren hoe lekker plantaardig eten kan zijn!' aldus Merijn Rutten, coördinator van de boerderijcafés.

Duurzaam voedsel 

Utrecht Natuurlijk helpt bezoekers om bewuste keuzes te maken op het gebied van vlees- en zuivelconsumptie en biedt inwoners van Utrecht handvatten in hun zoektocht naar een duurzaam, gevarieerd en verantwoord voedingspatroon. Dit doen ze bijvoorbeeld door op de stadsboerderijen te laten zien dat er aan een dierlijk product als vlees een leven van een dier voorafgaat, door informatie te geven over regeneratieve veeteelt, door jaarlijks mee te doen aan de Nationale Week Zonder Vlees en Zuivel en het aanbieden van de leskist ‘Avontuurlijke Eiwitten’ voor het basisonderwijs. Hiermee gaan leerlingen uit groep 7 en 8 op zoek naar avontuurlijke eiwitten en leren ze van alles over alternatieve eiwitbronnen en een plantaardig dieet.