Utrecht bereidt zich voor op Koningsdag 2023. Naast de traditionele vrijmarkt en kindervrijmarkten, vinden er dit jaar meer evenementen plaats dan voorheen. Organisatoren en horecaondernemers in de binnenstad slaan de handen ineen om voor een afwisselend aanbod te zorgen op verschillende locaties in de binnenstad. Ook wordt er voor het eerst tijdens Koningsdag gewerkt met statiegeld op plastic bekers, om zo het plastic afval in de stad terug te dringen.
Koningsdag is het grootste jaarlijks terugkerende evenement in Utrecht. Vanaf woensdag 26 april 18.00 tot en met donderdag 27 april 18.00 uur kunnen inwoners met hun tweedehands spullen terecht in het vrijmarktgebied. De evenementen in de binnenstad vinden plaats op koningsnacht van 18.00 uur tot 01.00 uur en op Koningsdag van 13.00 uur tot 19.00 uur. Om de drukte beter te spreiden, werken organisatoren en horecaondernemers samen om op 18 locaties muziekevenementen aan te bieden. Op
www.koningsdaginutrecht.nl staat informatie over de programma’s van evenementen, maar ook van activiteiten in de wijken, waar en hoe laat de (kinder)vrijmarkten zijn en waar (invaliden)toiletten en EHBO-posten zijn.
Burgemeester Sharon Dijksma: “Koningsdag vieren we hier echt op zijn Utrechts. Dat betekent dat het niet alleen voor, maar ook dóór de stad wordt georganiseerd. Inwoners, verenigingen, organisatoren en horecaondernemers zorgen voor feesten en activiteiten voor jong en oud.”
Evenementenorganisatoren in de binnenstad werken samen met de gemeente aan een duurzame oplossing voor het gebruik van plastic bekers. Op de pleinen moet er voor een plastic beker € 0,50 betaald worden. Voor een volgend drankje betaalt een bezoeker bij het inleveren van een beker alleen voor het drankje. Op deze manier kunnen de organisatoren en gemeente het plastic beter recyclen.
Zo’n 350 medewerkers van de gemeente zijn betrokken om Koningsdag feestelijk en veilig te laten verlopen. Met verschillende veiligheidsmaatregelen, zoals looproutes en hekken om de pleinen, wil de gemeente voorkomen dat het op sommige plekken te druk wordt. Ook op het water wordt de drukte goed in de gaten gehouden. Daarnaast faciliteert de gemeente onder andere verkeersregelaars, toiletvoorzieningen en EHBO. Na afloop van het feest staan de gemeentereinigers vanaf de vroege ochtend klaar om het afval op te ruimen.