Impuls van 20 miljoen voor extra investering in wijken regio Utrecht en Amersfoort

04 feb , 11:40 Stadsnieuws
geld
pixabay

Het kabinet heeft groen licht gegeven voor de zesde tranche van de Regio Deal Vitale Wijken. Dit betekent een extra investering van 20 miljoen euro van het Rijk in de regio Utrecht-Amersfoort om de leefbaarheid, veiligheid en toekomstperspectieven in vier wijken verder te verbeteren: Overvecht (Utrecht), De Centrale As (Nieuwegein), Liendert (Amersfoort) en Vollenhove (Zeist). 

Met de Vitale Wijken aanpak 2.0 wordt ingezet op thema’s als bestaanszekerheid, wonen en leefomgeving, en wijkeconomie. Doel is om bewoners meer kansen te bieden, de wijken leefbaarder te maken en de samenwerking tussen bewoners, ondernemers en partners te versterken.

De nieuwe Regio Deal bouwt voort op de successen van de afgelopen jaren binnen de eerste Regio Deal, zoals de werkbeweging in Overvecht, de herinrichting van het Muntplein in Nieuwegein en de preventieve zorg in Vollenhove. Nieuwe partner is Amersfoort met de wijkaanpak in Liendert. Met deze deal worden extra stappen gezet om achterstanden aan te pakken en de brede welvaart in de wijken te vergroten. Het leren van elkaar blijft centraal staan. Samen wordt gewerkt aan wijken waar bewoners zich veilig en verbonden voelen, en waar iedereen kansen heeft om mee te doen.

Gedeputeerde Wonen Rob van Muilekom: “Ik ben blij met de financiële steun van het Rijk. Hiermee kunnen we de gezamenlijke aanpak met gemeenten en provincie voortzetten en kunnen we extra investeren in wijken zodat inwoners, ondernemers en bezoekers daar nóg prettiger wonen, werken en verblijven. Om dit te bereiken, is langjarige inzet nodig, zodat we succesvolle projecten kunnen voortzetten, ervaringen delen en aandacht houden voor kwetsbare gebieden”. 

Uitwerken naar Regio Deals

In deze zesde en laatste ronde Regio Deals zijn zestien voorstellen geselecteerd. Nu bekend is welke regio’s geselecteerd zijn, werken Rijk, provincie en gemeenten samen de voorstellen uit tot Regio Deals. Dat gebeurt in overleg met alle betrokken partijen: overheden, ondernemers, maatschappelijke organisaties en kennisinstellingen.

Hoe werkt een Regio Deal?

Bij het sluiten van een Regio Deal komen de regio’s met plannen en ideeën om opgaven aan te pakken. De rijksbijdrage bedraagt minimaal 5 miljoen euro en maximaal 40 miljoen euro. In de zesde ronde werden 27 voorstellen ingediend. Bij de selectie werd gekeken naar vier aspecten: de opgave (hoe groot, urgent en complex); de aanpak (hoe integraal wordt de opgave aangepakt); de financiën (welke partijen investeren mee, en hoeveel); en de organisatie (hoe worden regionale overheden, inwoners en bedrijven betrokken). Bij de beoordeling stond steeds de vraag centraal hoe de aanpak bijdraagt aan het versterken van de brede welvaart van inwoners en ondernemers in de betreffende regio.