Uitspraak Hoge Raad: einde kentekenparkeren?

26 feb 2016, 20:16 Stadsnieuws
supreme court of the netherlands the hague 06
DEN HAAG - Vandaag heeft de Hoge Raad uitspraak gedaan in een zaak waarbij een vrouw een verkeerd kenteken had ingevoerd terwijl zij wel had betaald. De Raad is van oordeel dat het invoeren van een verkeerd kenteken geen reden is voor een boete. In de wet staat dat er alleen een boete opgelegd kan worden als er geen parkeergeld is betaald en dat is in dit geval wel gebeurd. Maar heeft de uitspraak van de Hoge Raad ook gevolgen voor het kentekenparkeren zelf?
Zoals bekend hebben onder meer de vier grote steden het fenomeen kentekenparkeren ingevoerd; zij het dat elke stad er net even een andere invulling aan geeft. Globaal kan men stellen dat Amsterdam, een van de eerste gemeenten die het kentekenparkeren invoerde, hierin het verst gaat en Utrecht de soepelste variant hanteert.
Amsterdam: kentekenparkeren is niet verboden
In een eerste reactie op de uitspraak van de Hoge Raad laat de gemeente Amsterdam weten dat de methode van het kentekenparkeren gewoon kan blijven bestaan. De werkwijze verandert dan ook niet. "Als iemand een verkeerd kenteken invoert, krijgt hij een naheffing. Zodra deze persoon kan aantonen dat wel degelijk parkeerbelasting is betaald, vervalt de naheffingsaanslag."
Privacy First: naar anoniem parkeren
Privacy First zegt blij te zijn met de uitspraak van de Hoge Raad. De uitspraak dwingt gemeentes om maatregelen te treffen die anoniem parkeren mogelijk moeten maken. "Op plekken waar je nu je kenteken moet invoeren, moet het ook mogelijk worden om alleen een bonnetje achter je raam te leggen," zegtVincent Böhrevan Privacy First. Hij wil binnenkort met Utrecht in gesprek over het kentekenparkeren. Als de gemeente het parkeerbeleid daarna niet aanpast, komt er mogelijk een rechtszaak. Volgens Privacy First doet Utrecht niet alles fout. Kentekens worden hier bij kentekenparkeren namelijk opgeslagen in een database, maar worden daaruit gehaald wanneer controleurs een bonnetje achter de vooruit zien liggen. Dat laatste gebeurt niet in Amsterdam. Privacy First spant tegen die gemeente binnenkort een kort geding aan.
Bron: Telegraaf/Parool/RTV Utrecht