Utrecht blijft in 2025 geld vrijmaken voor meer kansengelijkheid, oplossingen voor de woningnood en het tegengaan van de klimaatcrisis. Dat stelt het Utrechts college bij de vandaag gepresenteerde begroting voor 2025. Deze begroting staat in het teken van financiële stabiliteit om nu én in de toekomst te kunnen blijven investeren in de stad.
Vandaag presenteert wethouder Susanne Schilderman (Financiën) haar derde begroting als wethouder. De begroting is de uitwerking van de voorjaarsnota die op 11 juli door de gemeenteraad is vastgesteld. Wethouder Schilderman: “Net als andere gemeenten zit Utrecht in financieel moeilijke tijden. Tegelijkertijd staat onze stad voor grote uitdagingen zoals de woningnood en klimaatverandering. Daarom brengen we het huishoudboekje op orde en blijven we investeren in Utrecht. Zodat we kunnen blijven werken aan een groene, duurzame en leefbare stad. Nu en in de toekomst.”
De totale Utrechtse begroting is circa 2 miljard euro. Een groot deel daarvan, ruim 1 miljard euro, krijgt de gemeente Utrecht van het Rijk om taken zoals (jeugd)zorg uit te voeren. Vanaf 2026 krijgen alle gemeenten in Nederland te maken met een korting op deze toelage, terwijl het bedrag nu al niet voldoende is om de taken uit te voeren. De gemeente moet daarom scherpe keuzes maken om financieel stabiel te blijven en te kunnen blijven investeren in de stad. Wethouder Schilderman: “De komende jaren maken we de stad groener en komen er sportvoorzieningen bij. We voegen veel speeltuinen toe aan de stad en er komt een nieuw zwembad in het Máximapark. We vergroten de sportcapaciteit op het sportpark Rijnvliet en we gaan door met het vergroenen van de wijken Noordwest, West en Rivierenwijk. Dit zijn allemaal zaken die hoognodig zijn om fijn te kunnen wonen en leven in onze stad. Tegelijkertijd houden we de begroting op orde en schuiven we geen financiële problemen door naar de toekomst.”
Investeringen in 2025In 2025 blijft Utrecht onder andere inzetten op zoveel mogelijk betaalbare en sociale woningen. Ook gaat de stad door met circulair en duurzaam inkopen. Daarnaast wordt geld vrijgemaakt voor financiële bestaanszekerheid van Utrechters in kwetsbare posities en is er blijvend aandacht voor werk en re-integratie voor jongeren en huishoudens met kinderen. Op het gebied van veiligheid is er extra inzet in wijken en buurten waar de veiligheidsproblematiek het grootst is. Ook komt er een regionaal talentenfonds. Dit fonds ondersteunt inwoners met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt in bij- of omscholing. Deze inwoners kunnen daarna aan de slag in sectoren met grote arbeidskrachttekorten zoals de zorg en de energietransitie.
Geldzaken op orde Het stadsbestuur presenteert een sluitende begroting voor 2025. Bij de voorjaarsnota 2024 is dit jaar gekozen voor een mix van bezuinigingen, hervormingen en lastenverhogingen. Dat betekent dat Utrecht op de eigen organisatie gaat besparen door efficiënter en slimmer te organiseren en scherper te prioriteren. Verder gaat Utrecht onder andere bezuinigen op het toevoegen van kunstwerken in de openbare ruimte. Ook wordt er geld bespaard door bij de herinrichting van (bijvoorbeeld) straten vaker gebruik te maken van standaard materialen en ontwerpen. Daarnaast wordt er gekeken naar besparingen bij zorgorganisaties op het gebied van beschermd wonen. Het uitgangspunt bij deze bezuiniging op beschermd wonen is dat de besparingen minimale impact hebben op de zorg zelf.
Om het huishoudboekje op orde te krijgen, worden ook de onroerendezaakbelasting (OZB) en toeristenbelasting verhoogd. Wethouder Schilderman: “We nemen verschillende maatregelen die zorgen voor financiële stabiliteit in onze gemeente, waaronder bezuinigingen en lastenverhogingen. Door de keuzes die we nu maken, blijven we financieel gezond. Zo kunnen we ook in de toekomst onverwachte tegenvallers opvangen en ondertussen de nodige investeringen blijven doen in onze mooie stad.”
Raadsbehandeling De begroting zal op 7 november worden behandeld in de gemeenteraad en daarvoor in de verschillende commissies. De begroting 2025 en de publieksvriendelijke versie vindt u op: begroting 2025