'We willen het merk weer terug op de kaart zetten'

30 nov 2023, 14:26 Stadsnieuws
img 8952
Mario Gibbels

Begin november kondigde een groep van zeven 'toegewijde bierliefhebbers' de herlancering aan van het Utrechtse biologische biermerk ' De Leckere '. Een van deze bierliefhebbers is Anne Rijsterborgh.

Anne is de enige bierliefhebber die al voor de herlancering betrokken was bij De Leckere. 'Ik ben er in 2017 begonnen. Eerst als brouwer, later als senior brouwer totdat ik zelf een huis ging bouwen. Toen werkte ik er nog twee dagen in de week als zzp-er en hield me vooral bezig met het onderhoud van de apparatuur.'

Anne heeft Plantwetenschappen gestudeerd in Wageningen. 'Ik was ik een hobbybrouwer en het laatste jaar van mijn studie heb ik de basisopleiding gevolgd tot bierbrouwer. Ik heb gekeken als brouwer bij onder meer Maximus en vandeStreek totdat mijn tante me belde. Ze was op een bio beurs iemand van De Leckere tegengekomen en vertelde dat ze iemand zochten. Ik heb toen gesolliciteerd en ben aangenomen.'

Maar vorig jaar ging het mis bij De Leckere. Anne wil er niet al te lang bij stil staan. 'De kosten stegen, we zaten in een veel te duur pand en door corona liep de vraag terug en de liepen de schulden op. Op de dag van het faillissement kreeg ik 's ochtends te horen dat ik 's middags niet hoefde te komen. Ik ben toen 's middags toch naar de brouwerij gegaan om met collega's een biertje te drinken. Want ja, wat moet je anders.'

Liefhebbers

Een groep van zes liefhebbers van De Leckere wilde wel doorgaan met het biermerk en kwamen via via bij Anne terecht. Ze schreven samen een bedrijfsplan en kochten de merkrechten, recepten en de voorraad op. Anne: 'We zijn alweer aan het verkopen. Eerst nog de oude voorraad maar de nieuwe voorraad is al gebrouwen. We willen het merk weer terug op de kaart zetten.'

Het bedrijf wordt eigenlijk door drie van de zeven liefhebbers gedraaid, vertelt Anne. 'Ik houd me voornamelijk bezig met het brouwen, het voorraadbeheer en een stukje logistiek. Iemand anders houdt zich bezig met de juridische en financiële zaken en de administratie en weer een ander is verantwoordelijk voor de verkoop en het bellen van klanten. Dat doe ik overigens ook, als ik tijd over heb.'

Seizoensbieren

Plannen voor het merk moeten nog uitgewerkt worden, vertelt Anne. 'Ik denk aan vijf, zes hele goede bieren en dan heb ik het over bestaande recepten. En dan nog wat seizoensbieren en een West-Coast IPA.'

Uiteindelijk zou Anne graag een brewpub willen beginnen, een café gecombineerd met een brouwerij. 'Dat je je eigen bier kunt serveren. Dat is toch wel het allerleukste van brouwen.'

Eind dit jaar gaan ze de balans opmaken, vertelt Anne. 'Dan kijken we hoe het loopt, wat mogelijke vervolgstappen zijn en dan moet het ook duidelijk zijn of het gaat lukken.'