Personeel Stadsbedrijven gaat volgende week staken

Foto: Pixaby

De vakbonden FNV en CNV hebben een staking aangekondigd van medewerkers van Stadsbedrijven van dinsdag 31 januari tot en met maandag 6 februari. Dat schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad.

De vakbonden FNV en CNV hebben medewerkers van Stadsbedrijven opgeroepen om gedurende 7 dagen te staken. De gevolgen voor de dienstverlening zijn afhankelijk van het aantal medewerkers dat ingaat op deze oproep. Inwoners en ondernemers zullen worden geïnformeerd over de gevolgen van de dienstverlening.
Indien het merendeel van de medewerkers het werk neerlegt dan moet rekening worden gehouden met de volgende gevolgen:
-Het niet uitvoeren van werkzaamheden met betrekking tot de afvalinzameling, schoonmaak- en groenwerkzaamheden in de openbare ruimte en de Havendienst.
-Ook zullen de afvalscheidingstations naar verwachting gesloten blijven en staat de dienstverlening van de bierboot en afvalboot onder druk.
De staking vindt plaats in het kader van de cao-onderhandelingen voor een nieuwe cao voor de sector Gemeenten en gemeentelijke samenwerkingsorganisaties. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Werkgeversvereniging van samenwerkende gemeentelijke organisaties (WSGO) voeren deze onderhandelingen met de vakbonden FNV, CNV en FDO-MHA. Het gaat om een cao voor alle ongeveer 500 werkgevers. Deze onderhandelingen zijn in september 2022 gestart. In december 2022 hebben de vakbonden het overleg opgeschort omdat zij van mening zijn dat de VNG en WSGO onvoldoende tegemoetkomt komen aan hun looneisen. De werkgevers hebben 8 procent structurele loonsverhoging voor een tweejarige cao. De vakbonden vragen een structurele loonsverhoging 12 procent voor een eenjarige cao, automatische prijscompensatie, 100 euro structurele nominale loonsverhoging, indexering van het minimumloon van 14 euro en 6 extra verlofdagen. Dit totale eisenpakket komt volgens VNG en WSGO neer op een verhoging met ongeveer 20 procent per 2023.

Cookieinstellingen