GroenLinks en ChristenUnie lanceren plan voor steun aan wooncoöperaties

Foto: mastersenaiper via pixabay

Mensen die gezamenlijk hun woningen willen bouwen en beheren in een wooncoöperatie moeten daar steun voor krijgen van de gemeente. Daarvoor pleiten de ChristenUnie en GroenLinks in hun initiatiefvoorstel Utrechtse Wooncoöperaties, dat zij vandaag lanceren.

“Een wooncoöperatie is een hele mooie manier om betaalbare woningen te creëren en daarbij de krachten en ideeën van bewoners de ruimte te geven,” zegt Floor de Koning, raadslid van GroenLinks. “In de praktijk komen initiatiefnemers nu nog heel veel beren op de weg tegen”, vult Jan Wijmenga, raadslid van de ChristenUnie, aan. “Wij willen dat de gemeente het wooncoöperaties makkelijker maakt, door kennis, financiële steun en meer locaties beschikbaar te stellen.”
Het vinden van een betaalbare woning is lastig in Utrecht. Wooncoöperaties, waarin mensen gezamenlijk hun woningen laten bouwen en beheren, kunnen een deel van de oplossing voor de woningnood zijn. Daarom willen GroenLinks en de ChristenUnie een steunpunt voor wooncoöperaties in de strijd om betaalbare huurwoningen. “In een wooncoöperatie kunnen mensen zelf bepalen hoe ze hun huizen willen ontwerpen. Vaak hebben ze een sociale doelstelling en worden er veel faciliteiten gedeeld. Een heel mooi concept dus”, zegt Floor de Koning. Het is de ChristenUnie en GroenLinks dan ook een doorn in het oog dat nieuwe wooncoöperaties door zoveel administratieve en procedurele hoepels moeten springen, dat vele projecten de afgelopen jaren niet van de grond kwamen.
Met het initiatiefvoorstel Utrechtse Wooncoöperaties willen de twee partijen meer gemeentelijke steun voor wooncoöperaties realiseren. Zij pleiten voor een steunpunt dat helpt bij het doorgronden van de regelgeving en het vinden van de juiste contactpersonen en organisaties; financiële steun om een hypotheek te kunnen krijgen; en meer locaties waar wooncoöperaties zich kunnen vestigen. Concreet vragen ze de gemeente om ieder jaar minimaal 2 nieuwe locaties beschikbaar te stellen. “Het is zonde als iedereen het wiel opnieuw uit moet vinden, of als mensen die enthousiast beginnen vastlopen in de regelgeving of geen geschikte locatie kunnen vinden. Met ons initiatiefvoorstel kunnen wij mensen veel beter op weg helpen en kan de hoeveelheid wooncoöperaties in Utrecht de komende jaren groeien”, licht Floor de Koning toe.
De bewoners van de Utrechtse wooncoöperatie Overhoop zijn enthousiast over de plannen. “Collectief eigendom van woningen levert ontzettend veel op”, zegt een van de initiatiefnemers, Frank Mulder, “zoals creatieve architectuur, groene materialen, betrokken huurders en betaalbare woningen.” Afgelopen jaar werd hun groep van drie gezinnen en drie alleenstaanden gezamenlijk eigenaar van een blok sociale huurwoningen in Overvecht. “Het heeft vier jaar gekost om over alle bureaucratische en financiële hobbels te komen die we tegenkwamen bij banken, de woningcorporatie, de gemeente en het rijk. Het zal nieuwe groepen enorm helpen als iemand bij de gemeente voor ze knokt.”

Cookieinstellingen