Woningvoorraad Utrecht toegenomen naar ruim 150 duizend woningen

Foto: pixabay

De woningvoorraad in Utrecht is in 2019 toegenomen naar 156.678 woningen. De groei in 2019 was 6% kleiner dan in 2018. Dat blijkt uit de Utrecht Monitor.

Begin 2019 bestond 35% van de woningvoorraad uit sociale huurwoningen van woningcorporaties of particuliere verhuurders. De sociale voorraad wordt voor 77% bewoond door huishoudens met lagere inkomens, die tot de doelgroep van corporaties behoren. Circa 47% van de voorraad betreft een koopwoning. Deze koopwoningen worden met name bewoond door huishoudens met hoge inkomens.
De woningvoorraad in Utrecht biedt plek aan ruim 180 duizend huishoudens. Sommige woningen worden bewoond door meerdere huishoudens. Voor circa 7.000 woningen is de huishoudenssamenstelling van de bewoner(s) niet bekend. De lager geprijsde woningsegmenten worden voornamelijk bewoond door alleenstaanden. Alleenstaanden bewonen een groot aandeel van alle goedkope koopwoningen (77%), middenhuurwoningen (68%) en sociale huurwoningen (65%). In minder dan een kwart van de sociale huurwoningen wonen huishoudens met kinderen (paar met kinderen plus eenoudergezinnen). Dure koopwoningen worden het vaakst bewoond door huishoudens met kinderen (51%), gevolgd door betaalbare koopwoningen (30%) en dure huurwoningen (29%). Van alle segmenten worden middenhuurwoningen en goedkope koopwoningen het minst vaak bewoond door huishoudens met kinderen (elk 11%). In alle prijssegmenten wordt tussen de 8% en 17% van de woningen bewoond door paren zonder kinderen (goedkope koop en middenhuur elk 8%; dure koop, 17%).

Lees ook:

Ruim 20 duizend Utrechtse huishoudens op armoedegrens

Utrecht groeide het afgelopen jaar met 4.800 inwoners

Reacties