De forten Lunet I, II en III aan de oostkant van Utrecht zijn in de afgelopen jaren grondig opgeknapt en klaar voor een nieuwe invulling. Hiervoor zoekt de gemeente naar huurders die de forten willen gebruiken voor hun maatschappelijke activiteiten op het gebied van zorg, sport, recreatie, natuur en cultuur. Begin september 2025 start de officiële selectieprocedure naar nieuwe huurders.
Dennis de Vries, wethouder Vastgoed: “De Lunetten zijn werelderfgoed en erg belangrijk voor Utrecht om de geschiedenis te blijven beleven. Tegelijkertijd staan op de forteilanden mooie gebouwen om als gebruiksruimte in te zetten. Ons doel is om de Lunetten open en toegankelijk te maken voor mensen van binnen en buiten de stad, zodat iedereen kennis kan maken met het verhaal van de Hollandse Waterlinie en waarbij interessante organisaties en activiteiten echt waarde toevoegen aan de forteilanden en aan de stad."
Parklandschap met forten
De afgelopen jaren zijn de Lunetten uitgebreid gerestaureerd. Na jaren van tijdelijk gebruik, zijn de forten nu klaar voor een duurzame toekomst. De Lunetten zijn een belangrijk onderdeel van de herontwikkeling van het grotere gebied Maarschalkerweerd en het Lunettenpark. Het gebied wordt een groot parklandschap waar Utrechters en bezoekers zich kunnen ontspannen of sporten in een aantrekkelijke groene omgeving.
Een plek op Unesco Werelderfgoed
Voor de Lunetten ziet de gemeente kansen voor een maatschappelijke invulling op het gebied van zorg, sport, recreatie, natuur en cultuur. Deze kunnen eventueel worden aangevuld met zakelijke of commerciële activiteiten. Nieuwe huurders mogen straks zelf bepalen voor welke invulling en voorziening zij kiezen. Natuurlijk moeten hun plannen passen bij de wensen en eisen voor het gebied Maarschalkerweerd en het Lunettenpark. Daarnaast moeten ze rekening houden met de waarde van het erfgoed en de bijzondere natuur op de forteilanden.
Wethouder Eva Oosters (Cultuur): “De forten zijn prachtige plekken met historie, maar ook met heel veel potentie voor de toekomst. We willen daar ruimte maken voor cultuur in de breedste zin, en dat betekent ook dat we serieus kijken of nachtcultuur een plek kan krijgen op een van de forten. De vraag naar ruimte voor culturele ruimte is enorm! Zo’n unieke plek met karakter en vrijheid, zou echt iets kunnen toevoegen aan de stad.”
Nieuwe huurders
Op ieder forteiland zijn unieke gebouwen beschikbaar voor nieuwe huurders. Begin september 2025 start de selectieprocedure voor de forten Lunet I, II en III. Een aantal maatschappelijke organisaties die nu al op de forteilanden actief zijn, zoals BSO Ludens en scoutingvereniging Salwega, blijven de ruimtes huren waar ze nu zitten. Dat geldt ook voor de bewoners van de woningen op Lunet I en III.
De website www.lunettenutrecht.nl bevat informatie voor geïnteresseerden. Dit wordt bij de officiële start van de selectieprocedure begin september nog verder aangevuld. De gemeente zoekt per Lunet één hoofdhuurder die het fort weer verder kan onderverhuren aan andere organisaties. Eind 2025 beoordeelt de gemeente alle ingediende plannen en kiest hieruit de meest kansrijke voorstellen. In de eerste helft van 2026 volgt dan de gunningsfase waarin de uitgenodigde initiatiefnemers hun plannen verder moeten uitwerken op haalbaarheid en uitvoerbaarheid.