Aannemingsbedrijf Nico de Bont doet restauratie Domtoren

Foto: Mario Gibbels

Aannemingsbedrijf Nico de Bont BV uit Vught gaat de komende vijf jaar de restauratie van de Domtoren uitvoeren. Gisteravond heeft wethouder Everhardt symbolisch de sleutels van de Domtoren overhandigd, bij de Domtoren.

Het eerste zichtbare dat de aannemer gaat doen is voor het einde van het jaar beginnen met de bouwplaats inrichten. Daarna begint de bouw van de steiger. Dat duurt naar verwachting zes maanden.
Naast de bouw van de steiger gaat het aannemingsbedrijf het komend half jaar samen met de architect het definitieve bestek van de restauratie afronden. Voor dat laatste wordt elke steen aangeraakt, bekeken en getekend. Per steen volgt de afweging: niets aan doen, restaureren of vervangen. Pas daarna begint het echte herstelwerk.
Nico de Bont had bij de Europese aanbesteding voor de restauratie het laagste inschrijfbedrag en de hoogste kwaliteitsscore. Beoordeeld is op prijs, kwaliteit en duurzaamheid. Hierbij was kwaliteit het meest zwaarwegend. Naast de aannemer, werkt de gemeente Utrecht ook samen met een restauratiearchitect en erfgoedspecialisten. Samen vormen zij een bouwteam. Na een positieve afronding van de bouwteamfase krijgt Nico de Bont opdracht voor de tweede fase, het uitvoeren van de restauratie.
Volgens de planning begint de restauratie in de zomer van 2019. Naar verwachting duurt de restauratie vijf jaar. De kosten zijn ruim 37 miljoen. Na deze restauratie is de Domtoren vrij van groot onderhoud voor de komende vijftig jaar.

Cookieinstellingen