Demonstratie Pegida vroegtijdig beëindigd

Foto: Politie

De demonstratie van Pegida afgelopen vrijdagavond is door de politie vroegtijdig beëindigd. Volgens burgemeester Jan van Zanen was er sprake van wanordelijkheden en de dreiging op verdere escalatie.

Pegida had bij de gemeente op maandag 24 september een kennisgeving ingediend voor een demonstratie op 5 oktober bij de Ulu-moskee met als doel ‘Protest tegen de Islam en de ware Islam tonen’. Onderdeel van deze demonstratie was het vertonen van een film op een groot scherm.
De burgemeester heeft besloten de demonstratie toe te staan met een aantal beperkingen. Ook is er contact geweest met diverse moskeebesturen, de ondernemers in de omgeving van de moskee en andere partijen.
In de loop van de middag kwam er bij de politie een signaal binnen dat onder andere jeugd uit andere delen van de stad bij de Ulu-moskee mogelijk een tegengeluid wilde laten horen en op andere wijze de demonstratie van Pegida zou willen verstoren.
De politie heeft om 18.30 uur hekken rondom de demonstratielocatie geplaatst. Rond 19.00 uur verzamelden zich jongeren bij de Ulu-moskee. Vrijwilligers van de Ulu-moskee hebben de jeugd en eventuele relschoppers aangesproken op hun gedrag om de rust te bewaren.
Vanaf 19.30 uur ging de politie opschalen vanwege de toestroom van groepen jongeren. Om 19.45 uur kwam Pegida ter plaatse om het scherm op de bouwen. De groep demonstranten bestond uit circa 15 tot 20 personen. Tijdens de opbouw van het scherm verzamelden jongeren zich bij het afgeschermde gedeelte. Dit aantal groeide tot ongeveer 150 personen. Iets voor acht uur begonnen zij met eieren te gooien en nam de onrust toe. De politie gaf opdracht aan Pegida om te wachten met het starten van hun demonstratie en het vertonen van hun film om deze tijd te benutten om de rust te herstellen. Na enkele provocaties over en weer werd door Pegida, tegen de instructie van de politie in, iets na acht uur toch met de film gestart.
Vervolgens escaleerde het gooien van voorwerpen en werd er naast het gooien van eieren ook met blikken en flesjes gegooid en kwamen er bij de politie signalen binnen dat er stenen werden verzameld.
Het geweld van de relschoppers was met name gericht op de politie, die werd bekogeld met blikken en flesjes en bespuugd. Ook de moskee is met eieren bekogeld en aan het eind is door de relschoppers vuurwerk afgestoken.
Na overleg met de politie heeft de burgemeester om kwart over acht besloten de demonstratie te beëindigen. De politie heeft dit besluit onmiddellijk aan Pegida kenbaar gemaakt. De inzet van de politie was er vervolgens op gericht de rust in de omgeving van de moskee te herstellen. Hierbij zijn enkele charges van de politie te paard tegen relschoppers uitgevoerd. Er wordt uitgezocht of er strafbare feiten zijn gepleegd.

Lees ook:

Pegida voorman belooft terug te keren naar Utrecht

OM tekent beroep aan tegen beslissing voorman Pegida

Pegida kondigt nieuwe demonstratie aan in Utrecht

Cookieinstellingen