Domtoren krijgt alleen steiger rondom de lantaarn

Zicht op de Domtoren in de namiddag.
Zicht op de Domtoren in de namiddag.
Foto: Ramon Mosterd, Toerisme Utrecht

Aangezien het mogelijk is om zeer gedetailleerde fotografische opnames te maken vanaf een hoogwerker hoeft er geen steiger rondom de Domtoren gebouwd te worden vanaf het maaiveld. Er komt alleen een steiger rondom de lantaarn van de Domtoren. De bouw van de steiger start half september.

Omdat het grootste deel van de restauratie betrekking heeft op het bovenste deel van de Domtoren, de lantaarn, kan het restauratieonderzoek -waarbij stenen handmatig worden beklopt en in detail opgenomen- worden uitgevoerd vanaf een steiger rond de lantaarn. Voor de onderste twee geledingen van de Domtoren kan worden volstaan met opnames vanaf een hoogwerker of hijskraan.

Een volledige steiger vanaf het maaiveld is waarschijnlijk pas nodig bij het starten van de restauratiewerkzaamheden. De bezoeken aan de Domtoren kunnen gewoon doorgang vinden behalve tijdens de directe opbouw van de steiger rondom de lantaarn.

De bouw van de steiger op en om de lantaarn van de Domtoren start half september en de bouwtijd is ongeveer 6 werken. Eerst worden vanaf deze steiger 3D opnames en foto’s van de toestand van de lantaarn gemaakt, daarna doet de architect handmatig onderzoek. De foto’s en het handmatig onderzoek zijn de basis voor het opstellen van het restauratieplan.

Binnenkort zullen met behulp van een hoogwerker, of mogelijk drones, opnames gemaakt worden van de onderste twee geledingen van de Domtoren. Samen met het onderzoek dat aan de lantaarn wordt uitgevoerd geeft dit voldoende informatie voor het opstellen van een omvattend restauratieplan voor de Domtoren.

Voor de bouw van de steiger komt 6 weken lang een bouwterrein aan de noordzijde van de Domtoren. Ook komt er een bouwlift en wordt aan beide kanten van de uitgangen van de onderdoorgang tijdens de bouw een ‘crashdeck’ geplaatst. De crashdecks en het bouwterrein worden na oplevering van de steiger weer verwijderd. Naar verwachting zal medio het tweede kwartaal 2018 het restauratieonderzoek gereedkomen.

Cookieinstellingen