Voor- en tegenstanders van studentenhotels in debat

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Vanavond wordt in het CREA Theater in Amsterdam een (gratis toegankelijk) debat gehouden over studentenhuisvesting in Nederland en dan vooral over concepten als The Student Hotel. Maken studentenhotels misbruik van de regels? Of voegen zij iets toe aan het huisvestingsaanbod van studenten?

The Student Hotel is een nieuw concept dat ook in Utrecht voet aan de grond probeert te krijgen. Studenten kunnen een paar maanden blijven, tegen een flinke kamerprijs en extra service. Maar is het dan nog wel een hotel? Cor Verkade, eigenaar van veel particuliere huizen en van Vastgoedbelang, zegt van niet. “Ik vind de ontwikkelaars heel handige jongens die een gat in de markt hebben gevonden, maar iedereen snapt dat dit geen hotelkamers meer zijn, maar permanente kamers. Doordat we idiote regelgeving hebben is er een gigantisch tekort aan studentenkamers en kunnen mensen daar misbruik van maken.”

Uitkomst voor buitenlandse studenten
Ardin Mourik van Kences, een kenniscentrum voor studentenhuisvesting, brengt daar tegenin dat The Student Hotel voor sommige studenten wel een uitkomst is. “Er komen ontzettend veel internationale studenten bij en die komen allemaal net na de zomervakantie binnen. Dan is er een piek die niet kan worden opgevangen.” Mourik zegt dat de studentenhuisvesters overwegen om er specifiek voor internationale studenten woonruimte bij te bouwen. “Maar je moet ook niet te veel bouwen, want de Nederlandse studentenpopulatie gaat langzamerhand krimpen doordat er minder kinderen worden geboren.”

Inmiddels is bekend dat de gemeente Utrecht geen probleem heeft met de komst van Student Hotel naar de stad. Het studentenhotel geeft voor (internationale) studenten een tijdelijke huisvestingsoplossing, aldus de gemeente. Hierbij wordt ook naar de visie van Universiteit Utrecht verwezen: met de komst van het studentenhotel wordt de internationale positie versterkt.

Student Hotel heeft al vestigingen in meerdere grote steden. Alleen Utrecht ontbreekt. Het bedrijf wil graag de vrijstaande ruimte in Hoog Catharijne boven Media Markt betrekken. Of de gemeente aan deze specifieke plek meewerkt, is nog niet duidelijk. De gemeente gaat het plan toetsen aan het bestaande hotelbeleid en betrekt daarbij ook onder meer verkeerseffecten, aldus het AD.

Bron: rtvutrecht.nl

Reacties