Strijdvaardige Kees van Oosten vecht voor milieu

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Kees van Oosten laat van zich horen. Hoe dan ook. Niet alleen als actievoerder van de Stichting Stop Luchtverontreiniging Utrecht, maar als het aan hem ligt straks ook als leider van een nieuwe politieke partij: de Klimaatpartij. In 2018 wil hij met zijn partij meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen.

copy-of-img_0323Van Oosten is zeer betrokken bij milieuproblematiek. Zo twijfelt hij als actievoerder sterk aan het nut van de huidige milieuzone. Voor hem was dat reden om via de Wet op Openbaar Bestuur (WOB) bij de gemeente de achterliggende berekeningen op te vragen. Zowel de gemeente als TNO, die de berekeningen heeft uitgevoerd, laten het hierbij min of meer afweten. De gemeente verwijst naar TNO maar deze weigert ‘uit concurrentieoogpunt’ belangrijke cijfers te publiceren. “Deze emissiefactoren zijn gebaseerd op gegevens die TNO zelf verzameld en ontwikkeld heeft ten behoeve van haar bedrijfsvoering”, schrijft het onderzoeksbureau aan de gemeente. Van Oosten is hierover ontstemd: “Dit is democratisch gezien zeer bedenkelijk. Een actieve burger moet de overheid kunnen controleren. Nu moeten we de gemeente en TNO maar op de blauwe ogen geloven. De gemeente heeft de plicht om een openbaar besluit transparant te motiveren.”
TNO geeft aan dat Van Oosten op het kantoor een nadere toelichting kan krijgen, ‘waarbij de vertrouwelijkheid van bedrijfsgevoelige informatie vooropstaat’. Van Oosten gaat niet in op die mogelijkheid, omdat hij op dat moment niet meer openlijk kan discussiĆ«ren en monddood wordt gemaakt.

Onvoldoende

Maar waarom een nieuwe politieke partij in Utrecht? Van Oosten vindt een partij speciaal voor het klimaat nodig omdat de gevestigde fracties ondanks “mooie en bevlogen programma’s over luchtkwaliteit” onvoldoende denken aan het milieu. “Bovendien wordt het debat met kritische actievoerders consequent uit de weg gegaan.” Van Oosten sluit niet uit dat hij ook in andere steden op de kieslijst komt. Naast het milieu heeft de Klimaatpartij ook onderwerpen als bestrijding van ongelijkheid en armoede hoog op de agenda staan. Ook strijdt hij tegen bijvoorbeeld de bouw van een megabioscoop in de binnenstad en TivoliVredenburg.

Mensen die meer willen weten over de Klimaatpartij kunnen maandag 3 augustus naar een voorlichtingsbijeenkomst op de Leidsekade in Lombok.

 

 

 

 

 

 

 

 

Reacties

Cookieinstellingen