Gemeente Utrecht lanceert plan voor sociaal veilige sportomgeving

02 jul , 12:10 Sport
img 9445
Gemeente Utrecht

De gemeente Utrecht, SportUtrecht en sportaanbieders lanceren een Plan van Aanpak voor Sociaal Veilige Sport . Dit plan geeft sportaanbieders richtlijnen voor een positieve sportcultuur waar iedereen met plezier kan sporten en zich veilig en welkom voelt. Het doel is om sport leuker en veiliger te maken voor iedereen. Dit is een belangrijk onderdeel van het Utrechtse Sportakkoord II. Sommige Utrechters voelen zich momenteel niet welkom of gerespecteerd in de sport.

Uit een recente studie van het Mulier Instituut (2023) blijkt dat grensoverschrijdend gedrag nog steeds veel voorkomt in de sportwereld. Hoewel ongeveer 50% van de Utrechtse sportverenigingen beleid heeft tegen discriminatie of voor diversiteit, geeft een kwart van de verenigingsbestuursleden aan dat er toch discriminatie-incidenten hebben plaatsgevonden. Dit speelt vooral bij teamsporten. De discriminatie richt zich met name op zaken als etniciteit, afkomst, geaardheid, geslacht en genderidentiteit. Het onderzoek toont aan dat er nog veel werk aan de winkel is om discriminatie en grensoverschrijdend gedrag in de sport verder terug te dringen.

Wethouder Eva Oosters (Sport): "Sporten moet voor iedereen veilig en leuk zijn. Daarom werken we samen met sportclubs aan een positieve sportcultuur en zetten we goede voorbeelden, zoals de Week van Respect, Week tegen Discriminatie en Coming Out Day, in de schijnwerpers. We ondersteunen sportaanbieders bij het aanpakken van discriminatie en ongewenst gedrag. Om te zorgen voor een sportomgeving waarin iedereen met plezier en veilig kan sporten en bewegen. Dat is de basis voor een leven lang sportplezier."

Het Plan van Aanpak Sociaal Veilige Sport bestaat uit drie onderdelen. Ten eerste worden goede voorbeelden gedeeld van sportaanbieders die zich inzetten voor een positieve sportcultuur. Voorbeelden hiervan zijn gedragscodes zoals de 'Basis-elf' van PVC voetbal, inclusiviteit voor de LGBTQIA+ gemeenschap door genderneutrale benamingen te gebruiken bij turnvereniging U-turn, en het aanpassen van kledingvoorschriften bij studentenhockeyclub USHC zodat spelers zelf kunnen kiezen of ze een rokje of broekje dragen.

Ten tweede krijgen sportaanbieders hulp om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen en goed te reageren bij incidenten. Hierbij krijgen sportaanbieders ondersteuning op maat, zodat ze zelf de aanpak kunnen kiezen die past bij hun situatie. Via SportUtrecht kunnen ze ondersteuning en advies krijgen over de juiste maatregelen. Ten derde wordt er samen geleerd en verbeterd. Er is een werkgroep ‘Gelijke Kansen in de sport’ opgericht. Hierin werken de gemeente, SportUtrecht en Stichting sleutelpersonen Utrechtsamen aan oplossingen en interventies die bijdragen aan gelijke kansen in de sport.