Politiek verdeeld over Vuelta

Foto: Victor van Werkhooven, Wikipedia, CC BY 3.0

De Utrechtse politiek is verdeeld over de komst van de Vuelta naar Utrecht. De VVD juicht de komst van de Vuelta naar Utrecht toe, GroenLinks vindt niet dat de Vuelta de gemeente Utrecht weer veel geld moet gaan kosten.

Eind 2015 maakte het Business Peleton Utrecht (BPU) zich al sterk voor de komst van de Vuelta naar Utrecht. Zij leken daarbij de steun te krijgen van wethouder Jeroen Kreijkamp. De Provinciale Staten van Utrecht hebben onlangs nog 35.000 euro uitgetrokken voor een ‘voorbereidingsbudget’ om de Vuelta in 2020 naar Utrecht te halen. Dit werd op 10 april tijdens de vergadering van de Provinciale Staten besloten.

De VVD wil ook graag dat de Vuelta in 2020 in Utrecht van start gaat. Daarmee zou Utrecht, na de Giro d’Italia in 2010 en de Tour de France in 2015, de eerste stad zijn die alle drie de grote rondes welkom heet.

Volgens de VVD hebben de Giro d’Italia en de Tour een positieve impact gehad op de aantrekkingskracht van Utrecht voor ondernemers, toeristen en de Utrechters. De Vuelta is een uitgelezen kans om Utrecht als ‘fietsstad’ op de kaart te blijven zetten, aldus de VVD.

De VVD diende afgelopen week een motie in tijdens de gemeenteraadsvergadering waarin het college wordt gevraagd te kijken wat de haalbaarheid is van de komst van de Vuelta naar Utrecht. De motie werd ingediend met steun van D66 en SP.

GroenLinks steunde de motie echter niet. De partij wil nu geen geld reserveren voor de organisatie van de Vuelta. De Tour was volgens volgens GroenLinks een geweldig feest maar heeft ook heel veel geld gekost. GroenLinks vindt niet dat de organisatie van de Vuelta de gemeenschap weer veel geld moet kosten. Volgens GroenLinks is er ook weinig draagvlak in de stad voor de Vuelta. Daarom pleit de partij voor een maatschappelijke kosten- en batenanalyse en een draagvlakonderzoek naar de komst van de Vuelta naar Utrecht.

Reacties