Eerste kievitsei provincie Utrecht weer in Woerden

Foto: Natuurmuseum Fryslan

Het weidevogelseizoen in de provincie Utrecht is begonnen! Arnold Bosch, vrijwilliger bij Weidevogelbescherming Utrecht-West, vond het eerste ei. Dat meldt Landschap Erfgoed Utrecht. Arnold is vrijwilliger bij Weidevogelbescherming Utrecht-West (omgeving Woerden en Harmelen). Het ei werd op donderdag 7 maart om 9.28 uur gevonden in Breeveld, een plaats in de gemeente Woerden. 

De vier leden van de vrijwilligersgroep waren al eerder deze week in het weiland gaan kijken, maar zagen toen alleen vijf lege nesten. Nog even geduld dus! Het was in ieder geval zeker dat in het weiland meerdere paartjes kievieten broeden. Provinciaal coördinator weidevogelbescherming provincie Utrecht Willemijn van Hees bevestigde de vondst. ‘Toen ik het weiland instapte, vlogen de alarmerende ouders van het ei al boven mijn hoofd.’
Vinder Arnold Bosch: ‘We lopen altijd met een groepje van vier. We weten dat dit een succesvol weiland is. Vorig jaar vond ik het allereerste kievitsei van de provincie hier ook.’ Arnold wijst het nest aan. Hette de Vink, coördinator van de vrijwilligersgroep vertelt over het karakter van het weiland. ‘De boer op deze plek, agrariër Cromwijk is erg gesteld op de weidevogels. Hij maait dit weiland niet tot het broedseizoen voorbij is. Er wordt ook niet intensief bemest en binnenkort wordt de akker met een pomp onder water gezet. Deze plasdras is erg aantrekkelijk voor de vogels. Het aantal en de locatie van de nesten voeren zij in de Boerenlandvogelmonitor in zodat de boer precies weet waar ze zijn. Plasdrassen zijn goed voor het bodemleven en insecten, die ook voedsel zijn voor de kuikens en de ouders.’
De vrijwilligers kijken binnenkort nog een keer om de nesten in kaart te brengen en laten we het perceel daarna met rust. Dat is het allerbelangrijkste voor de weidevogels.
Arnold Bosch en agrariër Cromwijk ontvingen een oorkonde en speciale kievitspin. ‘Erg leuk’ zei hij en de oorkonde werd meteen onder zijn fiets gebonden. Voor mee naar huis! De agrariër kreeg er ook een. Om trots op te zijn!

Cookieinstellingen