Markiezeneik dingt mee voor Boom van het Jaar 2022

Foto: Vrienden van Amelisweerd

Al meer dan 200 jaar staat deze zomereik in het Markiezenbos. En nu doet deze woudreus mee aan de verkiezing van de Boom van het Jaar, georganiseerd door SBNL Natuurfonds. De boom dreigt echter gekapt te worden door de verbreding van de A27.

Dit is de vijfde keer dat SBNL Natuurfonds de verkiezing Boom van het Jaar organiseert. Er worden twaalf kandidaatbomen gepresenteerd. Vanaf 5 september tot 17 oktober kan je stemmen voor je favoriete boom. De uiteindelijke winnende boom wordt de Nederlandse inzending voor de Europese verkiezing Boom van het Jaar. Dit alles om aandacht te vragen voor het belang van onze bomen en bossen, nog eens extra actueel vanwege de snelle klimaatverandering.
De Markiezeneik is de kandidaat vanuit de provincie Utrecht. Ruim 30 meter hoog en met een omtrek van meer dan vier meter, staand in het Markiezenbos. Rond het jaar 1800 is deze eik aangeplant in dit deel van het landgoed.
De Boom van het Jaar 2022 draait niet om de dikste, mooiste of oudste boom, maar om markante bomen met een bijzonder verhaal. En het verhaal van deze Markiezeneik is bijzonder. Deze woudreus dreigt gekapt te worden, alleen maar omdat er een strook asfalt naast de huidige rijbanen van de A27 gelegd moet worden. Je kunt op de Markiezeneik stemmen. Het is boom nr. 10 op de lijst.

Cookieinstellingen