UTRECHT - In de filmreeks Science & Fiction: Wie is integer? komen wetenschap en film op pakkende wijze samen. En wel zodanig dat zij ons aan het denken zetten. De reeks is een initiatief van het Utrechtse filmtheater Louis Hartlooper Complex en het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO) van de Universiteit Utrecht.
In de zesde editie van de filmreeks Science & Fiction, komen vier bijzondere films aan bod over het zeer actuele thema Integriteit.
Wat is integriteit, wie kunnen we integer noemen? De dwang om te presteren en te scoren, zet professionals onder druk. Sommige journalisten en wetenschappers zijn als gevolg daarvan onzorgvuldig omgesprongen met de mores van hun vak. Om hun marktaandeel of positie te behouden, is integriteit voor sommige organisaties een relatief of onderhandelbaar begrip geworden. De dynamiek binnen organisaties kan ook ethische dilemma’s opleveren. Menig klokkenluider wordt geconfronteerd met de vraag wat beter is: de regels naleven of daar creatief mee omgaan. Goed willen doen kan ook in zijn tegendeel uitpakken, en in bijzondere omstandigheden kunnen gewone, integere mensen ineens tot ongewenst handelen komen. Misschien staat wat integriteit is niet vast, misschien is het gebonden aan de context. Onze vraag is dan ook: wie is integer? Wetenschappers van de Universiteit Utrecht houden bij iedere film een korte inleiding.
Dinsdag 12 mei, 19.00 uur: Dossier K.
De eerste film in de reeks is Dossier K., een bloedstollende Vlaamse misdaadthriller waarin twee rechercheurs verstrikt raken in de wereld van de Albanese maffia.
Een brutale moord op een spilfiguur van de Albanese maffia in Antwerpen zet een onontkoombare strijd tussen clans in gang. Volgens de wetten van de Kanun, een eeuwenoude erecode uit de onherbergzame bergen van Albanië, moet bloed met bloed gewroken worden. Het is dan ook een kwestie van tijd voor er meer slachtoffers vallen. Rechercheurs Erik Vincke en Freddy Verstuyft proberen de zaak op te lossen, maar worden meegesleurd in een noodlottige spiraal waaruit niemand nog lijkt te kunnen ontsnappen.
Inleiding:dr. Kim Loyens
De inleiding bij Dossier K. wordt verzorgd door dr. Kim Loyens, criminoloog en bestuurskundige, verbonden aan USBO en de Katholieke Universiteit Leuven. Zij doet onderzoek naar ethische besluitvorming, conflicterende waarden, organisatiecultuur en veranderingsmanagement. In haar inleiding zal zij integriteitskwesties in de context van ethiek en werkdruk beschrijven.
Kaartjes voor de film zijn verkrijgbaar bij het Louis Hartlooper Complex. Kijk voor meer informatie over het thema, de films, de wetenschappelijke explicateurs en de kaartverkoop op www.hartlooper.nl
Data: 12 en 26 mei, 9 en 23 juni 2015 | Locatie: Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1, Utrecht