Centraal Museum en Plan Einstein kleden ontmoetingsruimte aan met kunst van azc-bewoners

Foto: Centraal Museum

Op 7 november hing Eva Oosters, wethouder van Cultuur van de gemeente Utrecht, samen met Bart Rutten, artistiek directeur van het Centraal Museum, de laatste creatie op van een serie kunstwerken van bewoners van azc Pahud de Mortangesdreef. Het werk van Stephen Efosa Ero, een van de bewoners, vormt het slotakkoord van een samenwerking waarin het Centraal Museum en bewoners van het asielzoekerscentrum in Overvecht samen bijzondere aankleding voor de ontmoetingsruimte naast het azc maakten.

Onder leiding van een museumdocent van het Centraal Museum maakten bewoners van het azc samen met buurtbewoners de aankleding voor de ontmoetingsplek van Plan Einstein Pahud, waar azc-bewoners en andere Utrechters samen leren, eten, creatief zijn en meer.
Inspiratie vormde de tentoonstelling Aan de Horizon, die de bewoners deze zomer in het Centraal Museum bezochten. De tentoonstelling onderzocht het thema ‘reizen door het landschap’, een thema dat resoneerde bij de bewoners. Zowel professionals als amateurkunstenaars droegen daarna in een tweetal workshops bij aan de kunstwerken voor Plan Einstein Pahud.
De eerste workshop, waarbij cyanotypie als techniek werd gebruikt, vond begin september plaats en leverde afbeeldingen op van voorwerpen uit het huidige bestaan van de bewoners. Voor de tweede workshop vroeg kunstenaar Guido de Boer bewoners om hun boodschappen voor de toekomst samen te vatten. Het resultaat hiervan verwerkten ze in een kalligrafische muurschildering.

Lange samenwerking
Het Centraal Museum vindt het belangrijk om kunst voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk te maken, zowel binnen als buiten het museum. Het museum organiseert regelmatig workshops en bijeenkomsten in de wijken en stimuleert onder meer taalontwikkeling door middel van taalcafés. Dat kan niet zonder de samenwerking met partners.
Sinds 2017 is er een nauwe samenwerking met Welkom in Utrecht. Deze organisatie brengt vluchtelingen die in Utrecht wonen in contact met mensen uit de regio. In een eerder gezamenlijk project gingen vluchtelingen van het voormalige azc Einstein en bewoners van Overvecht met elkaar in gesprek aan de hand van kunst uit het museum. Dit leverde bijzondere gesprekken op en een expositie in Plan Einstein (dat toen aan de Einsteindreef gevestigd was), alsmede audio-interventies bij de besproken kunstwerken in het museum. In 2020 was er een fotoproject waarbij bewoners samenwerkten onder begeleiding van fotograaf Thana Faroq.

Bijdragen bewoners
Aan het project hebben diverse bewoners bijgedragen met eigen werk. Zo maakte Abdullah Alawad foto’s en leverde Eli Monfared afbeeldingen van haar artistieke werk in mode en make-up aan. Stephen Efosa Ero, Dalia Rivera en Venus Selimzadeh maakten schilderijen, Osakue Collins een kunstwerk van satéprikkers en Lama HmeDe een grafiettekening. Mischa Appel van HouseTMM zorgde voor de vormgeving.

Cookieinstellingen