Conservator Marja Bosma neemt afscheid met tentoonstelling Ik ga weg

Foto: Centraal Museum

Precies 33 jaar werkte conservator moderne kunst Marja Bosma in het Centraal Museum Utrecht. Met de tentoonstelling Ik ga weg laat ze een overzicht zien van aangekochte kunst en kunstenaars met wie ze nauw samenwerkte in deze periode. De tentoonstelling is t/m 21 mei 2023 te zien in het Utrecht Lokaal.

Gedurende haar decennia in het museum werkte Marja Bosma samen met vele internationale en lokale kunstenaars. Zo was conservator Bosma verantwoordelijk voor de eerste solotentoonstelling van Marlene Dumas. Het werk Ophelia, now don’t make the water dirty werd later aangekocht en is vanaf zaterdag te zien. Lokaal vormde Bosma met kunstenaar Robbie Cornelissen en Lex ter Braak de
tekeningencommissie van de Provincie Utrecht. Het trio verzamelde door heel Nederland tekeningen; een verzameling die uiteindelijk werd overgedragen aan het Centraal Museum. De tentoonstelling The Line Up uit 2018 toonde een uitgebreid overzicht van deze en andere tekeningen.
Artistiek directeur Bart Rutten: ‘Marja Bosma heeft bijgedragen aan onze collectie met een aantal toonaangevende werken. Ik ben dan ook heel blij dat we met een tentoonstelling afscheid van haar kunnen nemen.’
In Ik ga weg is onder meer de aankoop Heat XIV van kunstenaar Han Schuil te zien dat de illusie wekt dat er een lichaam wordt doorgelicht. Het aangekochte werk Silver Lining van Lieven Hendriks doet denken aan een dichtgesmeerde etalageruit. Daarnaast kocht Bosma het aquariumwerk van Thomas Huber, Die Urgeschichte der Bilder, aan, een bescheidener versie van het werk dat eerder in Parijs te zien was.

Toonaangevende tentoonstellingen
Bosma stond aan de wieg van vele tentoonstellingen, van grote internationale namen tot Utrechtse iconen. Een recente greep: in 2012 toonde het museum een hedendaagse groepstentoonstelling in Ontplofte blik. Eerder dat jaar ook God Save the Queen, een tentoonstelling over de jaren 1977-1984, waarin kunst, kraak en punk op het programma stonden.
In 1996 vond de eerste Moesmantentoonstelling in het museum plaats over de Utrechtse enige officiële Nederlandse surrealist. In 2014 vond een grote expositie over surrealisme en surreële beelden zijn weg naar de stallen van het museum. Gevolgd door een grote Pyke Koch tentoonstelling in 2017. Ook was Bosma verantwoordelijk voor de presentatie van de collectie die vanaf 2016 tot aan sluiting te zien was.
Marja Bosma: ‘Omhels het caleidoscopische doolhof dat Centraal Museum is en neem een voorbeeld aan Klein Duimpje. Trek je eigen spoor door de zalen en zaaltjes. Sprokkel je eigen verhalen en belevenissen, kennis en inzichten bij elkaar! Geniet en leer van de reis – zoals ik 33 jaar heb gedaan.’
Kunstenaars in de tentoonstelling: Marlene Dumas Mirjam Bürer, Nicole Eisenman, Lieven Hendriks, Ienke Kastelein, Marisa Rappard, Jessica Stockholder, Dick Bruna, Robbie Cornelissen, Bart Domburg, Thomas Huber, Frank Halmans, Carel Blotkamp, Arnout Mik, Jan van de Pavert, Tejo Remy, Han Schuil, Roland Sohier.
Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie De geest moet waaien van de hand van de conservator

Reacties

Cookieinstellingen