Vernieuwd nijntje museum opent op 21 juni

Foto: Wessel Spoelder

Op nijntjes verjaardag, woensdag 21 juni 2023, opent het vernieuwde nijntje museum. Na een grote verbouwing is het museum bijna verdubbeld in oppervlakte en heeft het een nijntje museumcafé, een 360 graden filmbeleving en nieuwe themaruimtes.

Het oorspronkelijke nijntje museum, geopend in 2016, bleek enorm populair en al snel te klein voor de ruim 175.000 bezoekers per jaar. Daarom werd besloten het monumentale pand aan de Agnietenstraat in Utrecht uit te breiden met een moderne uitbouw. Op 21 juni 2023 vindt de feestelijke opening plaats, waarna alle kinderen welkom zijn om het nieuwe museum te komen ontdekken.

Nieuwe themaruimtes, museumcafé en filmbeleving
Naast de vernieuwde zalen zijn er twee nieuwe themaruimtes gecreëerd: ‘de boerderij’ en ‘de winkel van betje big’. Voor voorscholen en primair onderwijs zijn hierbij lesprogramma’s ontwikkeld. Ook nieuw is de projectieruimte met een filmbeleving in 360 graden, waarin bezoekers op avontuur gaan met boris beer. Daarnaast beschikt het vernieuwde museum over een eigen museumcafé, waar bezoekers geheel in nijntje-stijl kunnen genieten van een hapje en drankje.

Voor álle kinderen
Alle peuters en kleuters moeten zich welkom kunnen voelen in het nijntje museum. Het is speciaal voor hen ingericht, dicht bij hun belevingswereld en op hun formaat. Kinderen kunnen er spelenderwijs leren door middel van kunst, taal en beweging.
Het museum is geheel rolstoelvriendelijk en er is rekening gehouden met kinderen met een visuele of auditieve beperking. Zo zijn er spellen met reliëf, maar ook spellen waarbij luisteren juist een rol speelt. Kinderen die gevoelig zijn voor prikkels kunnen zich even terugtrekken in een van de rustgevende prikkelarme cabines. Daarnaast worden er voorleesmomenten in verschillende talen en rondleidingen in Nederlandse Gebarentaal georganiseerd.

Marco Grob, zakelijk directeur Centraal Museum en nijntje museum: “Er is de afgelopen periode onder lastige omstandigheden door velen hard gewerkt om deze prachtige uitbreiding te realiseren. We verheugen ons er enorm op om bezoekers het vernieuwde nijntje museum te laten ontdekken. Het nijntje museum is een icoon in de stad Utrecht en we zijn blij weer terug te keren naar de Agnietenstraat, dicht bij het atelier van Dick Bruna in het Centraal Museum.”

Yolanda van den Berg, conservator Dick Bruna en nijntje museum: “Het nijntje museum is het leukste museum voor peuters en kleuters. We hopen dat kinderen en volwassenen samen op leerzame ontdekkingstocht gaan in de leefwereld van nijntje haar vriendjes.”

Cookieinstellingen