Centraal museum Utrecht trekt 365.000 bezoekers in 2019

Foto: Zoover

De blockbuster Utrecht, Caravaggio en Europa en het gestegen bezoek voor het nijntje museum droegen beiden in ruime mate bij aan mooie resultaten in 2019. Hedendaagse kunstliefhebbers kwamen af op Jessica Stockholder: Stuff Matters. De tentoonstelling Dromen in beton over Hoog Catharijne en Kanaleneiland trok veel lokale belangstelling door debatten ín de tentoonstelling en diners in samenwerking met Resto van Harte en het Cultuurhuis. De tentoonstelling, evenals het bijbehorende fotoproject Door andere ogen met jongeren uit Kanaleneiland is nog t/m 19 januari te zien. Daarnaast zijn er iedere zondag debatten.

Pareltjes als Duran Lantink: Old Stock, de presentatie rond het honderdjarig bestaan van de Rietveldstoel, de tentoonstelling Dick Bruna en Utrecht: hart voor elkaar en een presentatie rondom de aankoop van het Godenbanket van Joachim Wtewael waren in de vaste collectie te zien. Evenals de tentoonstelling Wat niet gezien wordt in samenwerking met MOED (Museum of Equality and Difference) en Joyce Vlaming die inclusie en diversiteit onderzocht en belichtte met betrekking tot de collectie van het Centraal Museum. Deze tentoonstellingen leidden tot veel positieve reacties en belangstelling.
Daarnaast trok programmering op de eerste donderdagavond van de maand alsmede het programma deCentraal meer jong bezoek. Het Rietveld Schröderhuis is onverminderd populair door samenwerking met Stichting Werelderfgoed Nederland en vrijdagavondopenstellingen in de zomer.
‘Het programma in 2019 liet zien dat we voor iedereen iets te bieden hebben”, aldus zakelijk directeur Marco Grob. ‘Onze collectie bestaat uit stadsgeschiedenis, design, mode en kunst en dit jaar kwamen ze allemaal aan bod. We zijn blij dat we na de verbouwing in 2016 het hoge niveau van ruim driehonderdduizend bezoekers kunnen handhaven.’
Het jaar 2020 start met ruim honderd bruiklenen en nog meer werken uit eigen collectie in een daverende tentoonstelling onder de titel De tranen van Eros: Moesman, surrealisme en de seksen. Joop Moesman wordt in de context van internationale surrealisten als Dalí en René Margritte getoond, alsmede vrouwelijke surrealisten als Leonora Carrington, Leonor Fini en Dorothea Manning. Daarnaast is er een hedendaagse component met kunstenaars als Sarah Lucas, Gillian Wearing en Vivianne Sassen.  

Lees ook:

Centraal Museum succesvol jaar met 380.000 bezoekers

Centraal Museum trekt 310.000 bezoekers in 2017

Reacties