Centraal Museum succesvol jaar met 380.000 bezoekers

Foto: Centraal Museum

Centraal Museum Utrecht heeft opnieuw een succesvol jaar achter de rug en een recordaantal bezoekers getrokken. Het museum verwacht eind van het jaar te eindigen op 380.000 bezoekers.

De overzichtstentoonstelling De wereld van Pyke Koch droeg in ruime mate bij aan dit record, evenals Jan Taminiau: Reflections. De mode-tentoonstelling werd afgesloten met bijna honderdduizend bezoekers. Door samenwerkingen met De Bijenkorf en de Utrechtse lapjesmarkt werd de tentoonstelling enorm in de stad gedragen. In september ging de grootse tekenmanifestatie De Line Up: De kracht van tekenen van start. Dit trok een hedendaags kunstpubliek en kende bovendien succesvolle samenwerkingen met onder meer muziekfestival Le Guess Who?, het Nederlands Filmfestival en de bibliotheken in Utrechtse wijken. Velen participeerden in de daar georganiseerde workshops.
“Het is mooi om te zien dat we weer meer mensen uit Utrecht en Nederland mochten verwelkomen met een programma dat echt van het Centraal Museum is, waarbij we met een uitgesproken vormgeving een prachtig divers tentoonstellingsprogramma hebben neergezet. Naast wat we doen zijn we ook herkenbaar in hoe we het doen en daar ben ik bijzonder trots op”, aldus artistiek directeur Bart Rutten.
Op 14 december opende Centraal Museum Utrecht een van de meest ambitieuze tentoonstellingen uit de geschiedenis van het museum: Utrecht, Caravaggio en Europa. Een tentoonstelling die nu al op veel belangstelling mag rekenen. Het museum organiseerde daarnaast kleinere tentoonstellingen met en over onder meer Erich Wichman, Michael Tedja, Jan Mulder en Janis Rafa. Het nijntje museum en Rietveld Schröderhuis dragen als onderdeel van het Centraal Museum onverminderd bij aan de bezoekersstroom.
“Ik ben zeer tevreden met het feit dat we nu al voor het vierde jaar op rij ons bezoekersrecord breken. En daarmee nu blijvend tot de categorie van ‘grote publiekstrekkende (300.000+) musea behoren.”, aldus zakelijk directeur Marco Grob.
In 2019 staan naast Utrecht, Caravaggio en Europa onder meer een tentoonstelling met Jessica Stockholder en de expositie Terug naar de toekomst: Dromen in Kanaleneiland en Hoog Catharijne op het programma. Daarnaast zullen interventies in de vaste collectie en kleinere tentoonstellingen plaatsvinden.

Reacties