C.C.S. Crone Stipendia 2017: Gerda Blees, Tom Hofland en Patrick Pouw

Foto: Michael Kroonen

Afgelopen zaterdag 13 mei heeft wethouder Kees Diepeveen van Cultuur tijdens het International Literature Festival Utrecht de C.C.S. Crone Stipendia 2017 uitgereikt aan Gerda Blees, Tom Hofland en Patrick Pouw.

De stimuleringsprijzen, ingesteld door de Gemeente Utrecht, worden iedere twee jaar toegekend aan beloftevolle Utrechtse schrijvers. De stipendia bedragen €2.500,- en zijn bedoeld om een volgende publicatie mogelijk te maken. Naast de drie laureaten, waren ook Anne-Fleur van der Heiden, Martijn Niemeijer en Jori Stam genomineerd.

De jury, bestaande uit Anneke van Dijk (oud-programmeur van muziekcentrum Vredenburg en initiatiefnemer De Nacht van de Poëzie), Sandra van Doorn (eigenaar van boekhandel Broese) en Robert Dorsman (vertaler uit het Zuid-Afrikaans en Engels van onder meer Antjie Krog, Caryl Phillips en John Updike) was zeer te spreken over de hoge kwaliteit van de inzendingen en de diversiteit aan literaire genres. De jury koos de drie laureaten uit een totaal van 22 inzendingen.

Crone Stipendia (op alfabetische volgorde):

Gerda Blees (1985)

Publicatie(s): Aan doodgaan dachten we niet (Podium, 2017)

Uit het juryrapport: “De jury was direct getroffen door haar ingezonden gedichten. Ze zijn speels, talig, betoverend. Blees kan onmiskenbaar schrijven.”

Tom Hofland (1990)

Publicatie(s): Lyssa (Querido, 2017)

Uit het juryrapport: “Een van de opvallendste inzendingen: een metamorfoseverhaal in de traditie van Ovidius en een kostuumdrama in een fantasiestad uit 1877. Verfrissend!”

Patrick Pouw (1971)

Publicatie(s): Salaam (Nieuw Amsterdam, 2008), De terugkeerling (Lebowski, 2016)

Uit het juryrapport: “Pouw is een begenadigd schrijver die met kale, rauwe zinnen, wars van sentimentaliteit en mooischrijverij een actueel onderwerp blootlegt.”

De C.C.S. Crone Stipendia worden eens in de twee jaar uitgereikt, afgewisseld met de C.C.S. Crone Prijs voor het oeuvre van een Utrechtse auteur. Beide prijzen worden ter beschikking gesteld door de Gemeente Utrecht en uitgereikt i.s.m. Het Literatuurhuis. In 2015 waren de laureaten Anne Broeksma, Roelof ten Napel en Marieke Rijneveld.

Cookieinstellingen